ООН са премълчали за мащабна хакерска атака през 2019 година

2
556

През юли, 2019 година хакери са пробили дузини сървъри на ООН. Представител на организацията определя инцидента като голям срив и определя, че е открадната информация с размер около 400 GB.

Комплексната кибер атака е била насочена срещу офисите в Женева и Виена

Инцидентът е пазен в тайна, като за него разбираме от “The New Humanitarian”, цитирани от Cyware. Според доклад, с който са се сдобили от там, засегнати са сървъри в Офиса на Службата на ООН на Върховния комисар по правата на човека (OHCHR), офиса в Женева и офиса във Виена. Пробити са някои администраторски акаунти. На сървърите се е намирала лична информация на служители, информация за здравни осигуровки, информация за договори.

Засегнати са редица части от инфраструктурата – системата за принтиране, антивирусната защита, системата за човешки ресурси, управлението на потребителски имена и пароли, защитните стени и прочие.

Точната причина за инцидента е неизвестна, но най-вероятно са използвани вече разкрити уязвимости, за които е докладвано отдавна.

Какво са предприели от ООН след инцидента?

Проведени са множество семинари и одити за валидиране на мерките за смекчаване на последствията, приложени по-рано.

Служителите са призовани да сменят паролите си, без да са информирани за теча на информация или, че част от тяхната информация може да е компрометирана.

Говорителят на ООН Stéphane Dujarric определя инцидента като сериозен. Казва, че няма сведения други локации на ООН или други агенции да са засегнати.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари