fbpx
1.4 C
София

ООН с резолюция срещу национализирането на интернет пространството

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Мнозина са тези, които алармират, че създаването на капсулирани интернет пространства от страни, като Северна Корея, Китай, Русия и Иран може да има пагубно влияние за развитието на глобалното онлайн пространство. Фрагментирането на Глобалната мрежа има потенциал да уеднакви оналйн пространствата с физическите, в които преминавайки географски граници, вие подлежите на щателни проверки, представяне на документ за самоличност и въобще проблеми.

Именно тези страхове са изразени в специална резолюция на ООН, приета в края на миналата седмица. Документът, озаглавен „Разпространение, защита и прием на човешките права в Интернет” (pdf) ефективно прехвърля изискването за спазването на човешките права офлайн в Интернет пространството, коментират от The Register. Сериозна съпротива срещу приемането на резолюцията са оказали няколко страни, между които Русия и Китай, които са настояли за премахването на текстове от нея. Конкретните текстове са засягали изказаната нужда от запазването на открити и свободно достъпни интернет пространства и осъждането на практиката хора да бъдат преследвани за изразени от тях позиции в Интернет. Именно опозицията на Китай, Русия и няколко други страни с подчертано авторитарна форма на управление забавиха приема на резолюцията с един ден. Сред противниците на резолюцията, освен държави с деспотични режими като Катар и Саудитска Арабия, тук личат неочаквано и имена на държави, като Индия и Южна Африка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини