Опасен ли е руският FaceApp за вашата поверителност?

22
2577

Не. FaceApp не прави снимки на лицето ви и не ги изпраща обратно в Русия за някакъв зъл проект. Поне това сочат доказателствата засега.

След като стана популярен през 2017 и събра над 80 милиона активни потребители, той отново се върна под прожекторите благодарение на така нареченото FaceApp предизвикателство, в което знаменитости (и всички останали) добавят години към визията си с остаряващия филтър на приложението. Приложението използва изкуствен интелект, за да създаде изображение на образа ви след няколко десетилетия на вашето iPhone или Android устройство.

Но един туит провокира лека интернет паника тази седмица. Един разработчик предупреди в свой пост, че приложението може да взема снимките от телефона ви и да ги качва на сървърите си без да иска изрично разрешение от потребителя.

Авторът, Джошуа Нози, по-късно добави, че е искал да обърне внимание на това, че FaceApp има достъп до всичките ви снимки, дори и да не ги качва на сървъра притежаван от руската компания.

Буря в интернет чаша вода?

Това се оказа като още един от много опити на Мрежата за моменти от рода „буря в чаша вода“. Изследовател по сигурността, който се подвизава под псевдонима Елиът Алдерсън (истинското му име е Баптист Робърт) изтегли приложението и провери къде то изпраща лицата на потребителите.

Френският кибер експерт откри, че FaceApp изпраща на сървърите си само качените през него снимки – тези, които искате да бъдат обработени.

А къде са базирани тези сървъри? Предимно в Америка, а не Русия. След като Forbes провериха информацията за хостинга това се потвърди като вярно – сървърите на FaceApp.io са базирани в информационните центрове на Amazon в САЩ. Компанията каза на Forbes, че някои сървъри в други държави се хостват и от Google, като Ирландия и Сингапур. И, както отбеляза Алдерсън, приложението използва и код от трети страни, така че то ще се свърже с техните сървъри, които пак са базирани в САЩ и Австралия.

Естествено, при условие, че компанията е базирана в Санкт Петербург, лицата ще се преглеждат и обработват в Русия. Информацията в тези Amazon сървъри може да се копира към компютри в Русия. Не беше ясно какъв достъп до тези снимки имат служителите на FaceApp, а по време на първоначалната публикация от Forbes не бяха получили отговор от компанията за това какво прави с качените лица.

Въпреки че руското разузнаване или полиция могат да поискат информация от FaceApp, ако го счетат за законно, ще им е много по-трудно да я получат от Amazon в САЩ.

Разрешение за кацане на телефона ви

Та, има ли нужда от тревога за сигурността ни? FaceApp би могъл да работи по-различно. Би могъл, например, да обработва снимките на телефона ви, вместо да приема качените снимки от външен сървър. Изследователят по сигурността на iOS Уил Щрафах каза: „Сигурен съм, че много хора не биха били съгласни с това.“

Не е ясно колко добре изкуственият интелект на FaceApp може да обработва снимки на устройството ви в сравнение с по-мощните сървъри. FaceApp подобрява алгоритмите си като се учи от снимките, които хората изпращат. Това би могло да се извършва на устройството, тъй като функции за машинно обучение са налични както на Android, така и на iOS, но FaceApp би могъл да предпочете да използва собствените си компютри, за да тренира своят ИИ.

Потребителите, които са (разбираемо) загрижени от факта, че приложението има достъп до снимките им може да искат да погледнат всички приложения, които имат на телефона си. Вероятно много от тях имат достъп до снимките им и още много други неща. Като всяко ваше движение чрез GPS достъп например. За да промените настройките за разрешения, или изтрийте приложението, или отидете в настройките на своя iPhone или Android и променете информацията, до която приложенията имат достъп.

FaceApp отговаря

Forbes се свърза с основателя на FaceApp Ярослав Гончаров, който изказа позицията на компанията в сряда сутринта. Той каза, че потребителската информация не се препраща до Русия и че „повечето обработка на снимки се извършва в облака.“

„Ние качваме само снимки, които потребителя е избрал за обработване. Ние никога не пренасяме други изображения от телефона до облака.“ добави Гончаров.

„Понякога се случва да запазим качена снимка в облака. Основната причина за това са производителност и трафик. Искаме да се подсигурим, че потребителя не качва една и съща снимка по няколко пъти за всяка обработка. Повечето изображения се изтриват от сървъра ни до 48 часа от момента на качване.“

Той каза, че потребителите имат и правото да пожелаят потребителската им информация да бъде изтрита. Те могат да направят това като отидат в Settings>Support>Report a bug, като използват „privacy” в заглавието на съобщението. Гончаров каза, че това ще ускори процеса.

За края добави „Също така, ние не продаваме и не споделяме информацията на потребителите с трети страни.“

22
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
18 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Голяма работа, че било в Русия. Русия – лошо, САЩ – добро. Това ли е значението? Ми то може и в Австралия да ги праща и к’во? Австралия лошо ли е или е добро?

Попо най
Попо най

Да защото в Русия няма закони защитаващи личността и защото компаниите в Русия са силно зависимо от държавата. Ако не си бил обект на руска хакерска атака, да ти го кажа.

Ninja
Ninja

САЩ има закони защитаващи личността ?
САЩ от десетилетия краде лични данни и злоупотребява с тях.

Попо най
Попо най

Затова ли в САЩ глоби Фейсбук с 5 млрд щатско долара? Правиш ли разлика между държава и частна компания, тоталитарен мозък? Има разлика в цивиилозвания свят между частна компания и държава. В Русия всико е собственост на държавата, включително личните данни. ГРУ открадна собствеността над ВКонтакте и изгони един брилянтен ум като Дуров извън Русия, само защото е човек със свободно мислене и отказа да се подчини на Путиновия ботуш и да предоставя данни за потребителите на мрежата на служите. Аналогичното в САЩ се случва само след съгласие на мрежата и само след съдебна заповед и стстистикте се публикуват прозрачно.… Виж още »

bla bla
bla bla

Прекалил си с пропагандата момче. Вземи се поуспокои, че инфарктчето ти е в кърпа вързано 😀

Попо най
Попо най

Кое от написаното не е вярно? Русоиден трол ляв?

favr
favr

те хага ако тръгнат да съдят за военни престъпления, трябва да осъдят всички американски президенти от рузвелт насам…

Попо най
Попо най

И представа си нямаш коя държава води по брой дела спечелени в полза на свободната личност нали?

В Русия завзеха частната компания ВКонтактр, след като Дуров им предложи да работят на американски отворен принцип със службите, а не с пряка връзка към “всичко”. Кажи коя компания в САЩ е била завземана така?

На лъжата краката са къси! Путин в боклук и руският народ ще го свали, защото достатъчно са яли ботуши от октомврийската революция досега!

favr
favr

ше го свалят да… само да му свърши петия мандат…

bla bla
bla bla

Олее то в САЩ дето всичко ти е защитено …. Facebook (cough) (cough)

цуки
цуки

Нашите копелета са добри копелета, руските са лоши!

Попо най
Попо най

Пак задавам въпрос – защо служителите на Фейсбук палят американски знамена във Сан Франциско и скандират “Без стена! Без Тръмп! Без САЩ въобще”? Защо дори самият Марк каза, че се притеснява от лявата радикализация? Защо Фейсбук цензурира 35 клипа от 265 на проамериканска преподавателска група? Защо САЩ глоби Фейсбук с 5 млрд долара?

Фейсбук е ЛЯВА, радикална, соросоидна и АНТИАМЕРИКАНСКА компания, наред с Амазон [плащащи 0 данък в САЩ], Гугъл [която махна американски знамена от офисите и финансира проекти за премахване на текстове на Джордж Вашингтон от университет] и другите големи от антиамериканската силициева долина.

favr
favr

тая глупост колко пъти ти остава да я повториш, докато са превърне в истина …?

Попо най
Попо най

Кое от написаното не е вярно? Опасенията на Марк за левите ми радикализирани служители го има в публното пространство при запис в изслушване пред Конгреса. За разлика от изкъртена Русия, където всико е потайно и в полза на олигархията, в САЩ изслушванията са публични. Руски трол, скоро ше има множество арести на цялата ви клоака, която залива Европа с фалшиви новини. Вие сте срам за България и демокрацията. Съветски продажници, служите на хората, които ни окупираха и избиха стотици хиляди без съд и присъда. Комунзмът изби десетки милиони!

favr
favr

значи знам, че е безсмислено да ти отговарям… ама пък не мога да са сдържа… всичко, което пишеш е меко казано невярно… европа е залята с фалшиви новини, обаче от страна на дойчевеле и снн… кое е срам за българия не си способен да определиш, понеже си еничар… комунизма не е убил никой, за разлика от хората, които са го използвали, като оправдание да избиват други хора… испанската инквизиция е ползвала християнството, по доста сходен начин… и точно пък ти, дето от 40 различни ника пишеш едни и същи наизустени тъпотии, е малко несериозно да казваш на хората,че са тролове…

Попо най
Попо най

Кое от написаното не е вярно?

Pedro
Pedro

Всичко което пишеш ,не е вярно ,нашето ЗКПЧ беше такъв надъхан зомби само че, на тема Русия.

Чича Милча
Чича Милча

Значи по темата, и аз да изкажа компетентно мнение. Нито Фейсап нито Фейсбук са опасни за мен, защото не ги ползвам. А кротко си свалям от Замунда порно и се пипам тихомълком…Правете го и Вие да са ви мирни ГЛАВИТЕ :)))

Попо най
Попо най

Антиамериканската компания, която се бори заедно с Гугъл, Амазон и Туитът за глобален свят без граници и без САЩ, събира данни от всеки посетител на страници и услуги с техни widget-и, отделно има консорциум на партньорство между близо 200 компании, между които и социални мрежи за търгуване на данни на потребители помежду им. Част от аналитичните данни се виждат при активация на Universal Analytics в GA. Неползването на фейсбук не те спасява от събирането на данни за теб. Отделно фейсбук събира данните по интересен начин чрез “приятелствата”, но темата е доста дълга – с една дума проблема е, че превръща… Виж още »

Попо най
Попо най

По-големият скандал с антиамериканската компания Фейсбук, който бе прикрит от продажните глобалистки медии бе, че Фейсбук е продавала и данни на фирма близка до Кремъл. Аналитични данни за анти кремълски настроения срещу Путин. Поразровете се, нямам време, в интернет ше откриете повече. Това го пише и в едно пр обвиненията, просто медиите не го раздухаха. Русия се ръководи от боклук, руският народ няма да бъде мачкан вечно.

Игнациус Райли
Игнациус Райли

За финал предоставяме думите на бившия мениджър на Rackspace Роб Ла Гес:

„За да можете да използвате адекватно FaceApp, трябва да дадете разрешение за достъп на вашите снимки – абсолютно всяка една, помещавана на съответното устройство. Но нещата не свършват с това – приложението получава достъп до Siri и вашите търсения… О, и получава достъп до всяко опресняване на вашия заден фон – тоест дори когато не използвате приложението, то използва вас.“

_nib_
_nib_

нормално
от 10 приложения-11 искат разрешение до файлове в телефона
наскоро реших едно приложение за интернет,поточно радио,да инсталирам-,,ще разрешите ли на приложението достъп до вашите файлове….“
чакай бе
от къдя-накъдя
айде мъна
и те така
четете….
четете и не изглупявайте