4.2 C
София

Опасен ли е руският FaceApp за вашата поверителност?

Най-четени

Не. FaceApp не прави снимки на лицето ви и не ги изпраща обратно в Русия за някакъв зъл проект. Поне това сочат доказателствата засега.

След като стана популярен през 2017 и събра над 80 милиона активни потребители, той отново се върна под прожекторите благодарение на така нареченото FaceApp предизвикателство, в което знаменитости (и всички останали) добавят години към визията си с остаряващия филтър на приложението. Приложението използва изкуствен интелект, за да създаде изображение на образа ви след няколко десетилетия на вашето iPhone или Android устройство.

Но един туит провокира лека интернет паника тази седмица. Един разработчик предупреди в свой пост, че приложението може да взема снимките от телефона ви и да ги качва на сървърите си без да иска изрично разрешение от потребителя.

Авторът, Джошуа Нози, по-късно добави, че е искал да обърне внимание на това, че FaceApp има достъп до всичките ви снимки, дори и да не ги качва на сървъра притежаван от руската компания.

Буря в интернет чаша вода?

Това се оказа като още един от много опити на Мрежата за моменти от рода „буря в чаша вода“. Изследовател по сигурността, който се подвизава под псевдонима Елиът Алдерсън (истинското му име е Баптист Робърт) изтегли приложението и провери къде то изпраща лицата на потребителите.

Френският кибер експерт откри, че FaceApp изпраща на сървърите си само качените през него снимки – тези, които искате да бъдат обработени.

А къде са базирани тези сървъри? Предимно в Америка, а не Русия. След като Forbes провериха информацията за хостинга това се потвърди като вярно – сървърите на FaceApp.io са базирани в информационните центрове на Amazon в САЩ. Компанията каза на Forbes, че някои сървъри в други държави се хостват и от Google, като Ирландия и Сингапур. И, както отбеляза Алдерсън, приложението използва и код от трети страни, така че то ще се свърже с техните сървъри, които пак са базирани в САЩ и Австралия.

Естествено, при условие, че компанията е базирана в Санкт Петербург, лицата ще се преглеждат и обработват в Русия. Информацията в тези Amazon сървъри може да се копира към компютри в Русия. Не беше ясно какъв достъп до тези снимки имат служителите на FaceApp, а по време на първоначалната публикация от Forbes не бяха получили отговор от компанията за това какво прави с качените лица.

Въпреки че руското разузнаване или полиция могат да поискат информация от FaceApp, ако го счетат за законно, ще им е много по-трудно да я получат от Amazon в САЩ.

Разрешение за кацане на телефона ви

Та, има ли нужда от тревога за сигурността ни? FaceApp би могъл да работи по-различно. Би могъл, например, да обработва снимките на телефона ви, вместо да приема качените снимки от външен сървър. Изследователят по сигурността на iOS Уил Щрафах каза: „Сигурен съм, че много хора не биха били съгласни с това.“

Не е ясно колко добре изкуственият интелект на FaceApp може да обработва снимки на устройството ви в сравнение с по-мощните сървъри. FaceApp подобрява алгоритмите си като се учи от снимките, които хората изпращат. Това би могло да се извършва на устройството, тъй като функции за машинно обучение са налични както на Android, така и на iOS, но FaceApp би могъл да предпочете да използва собствените си компютри, за да тренира своят ИИ.

Потребителите, които са (разбираемо) загрижени от факта, че приложението има достъп до снимките им може да искат да погледнат всички приложения, които имат на телефона си. Вероятно много от тях имат достъп до снимките им и още много други неща. Като всяко ваше движение чрез GPS достъп например. За да промените настройките за разрешения, или изтрийте приложението, или отидете в настройките на своя iPhone или Android и променете информацията, до която приложенията имат достъп.

FaceApp отговаря

Forbes се свърза с основателя на FaceApp Ярослав Гончаров, който изказа позицията на компанията в сряда сутринта. Той каза, че потребителската информация не се препраща до Русия и че „повечето обработка на снимки се извършва в облака.“

„Ние качваме само снимки, които потребителя е избрал за обработване. Ние никога не пренасяме други изображения от телефона до облака.“ добави Гончаров.

„Понякога се случва да запазим качена снимка в облака. Основната причина за това са производителност и трафик. Искаме да се подсигурим, че потребителя не качва една и съща снимка по няколко пъти за всяка обработка. Повечето изображения се изтриват от сървъра ни до 48 часа от момента на качване.“

Той каза, че потребителите имат и правото да пожелаят потребителската им информация да бъде изтрита. Те могат да направят това като отидат в Settings>Support>Report a bug, като използват „privacy” в заглавието на съобщението. Гончаров каза, че това ще ускори процеса.

За края добави „Също така, ние не продаваме и не споделяме информацията на потребителите с трети страни.“

Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини