fbpx
25.8 C
София

Операционната система macOS Big Sur поврежда старите модели MacBook Pro

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Започнаха да се натрупват жалби от много потребители, които се оплакват, че след инсталирането на новата операционна система macOS Big Sur работата на техните устройства тотално се срива и се показва черен екран. Комбинацията от клавиши за рестартиране, включително NVRAM, SMC, безопасния режим и възстановяване на работата чрез интернет, стават недостъпни. Засега няма начин да се заобиколи излизането на този черен екран.

Съобщенията пристигат предимно от потребители с 13-инчови MacBook Pro излезли на пазара в края на 2013 и средата на 2014 година. Да отбележим, че това са най-старите модели, които се поддържат от операционната система macOS Big Sur.

Един от коментаторите в социалната мрежа Reddit сподели, че техническата поддръжка на Apple го е посъветвала да даде своя MacBook за ремонт във фирмения сервизен център, но сумата на ремонта може да бъде $500 и дори повече. Друг потребител съобщава, че проблемът е бил официално съобщен на специалистите на компанията.

Засега не е ясно какво предизвиква този проблем. На практика всички IT издания в уеб пространството поръчват на притежателите на 13-инчовите MacBook Pro от края на 2013 и средата на 2014 година, засега да се въздържат от инсталирането на обновяването или да направят това на собствена отговорност.

Малко по-късно се появи информация, че някои потребители са разглобили своите лаптопи или са ги дали на външни сервизи, при което стана ясно че проблемът е в повреден чип на входно-изходната платка (I/O Board). Категорично бе доказано че този комонент на платката се поврежда именно след започване на инсталирането на новата ОС.

Оказа се че премахването на този компонент от входно-изходната платка решава проблема. Само че престават да работят WiFi, Bluetooth, десният USB порт, четецът за MicroSD карти и HDMI видеоизходът. Съвсем логично, ако тази платка се изключи преди инсталирането на macOS Big Sur, а след това се включва обратно, всичко работи без проблеми и без повредени компоненти в лаптопа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини