Операционната система Windows Lite на Microsoft може да е убиецът на Chrome OS

40
3840

Популярният уеб сайт Petri съобщи, че корпорацията Microsoft работи върху нова операционна система, базирана на ядрото на сегашната Windows 10. Преди около година тя бе известна под кодовото име Windows Core OS, но сега проектът носи ново име. Според появилата се неофициална информация, новата операционна система ще се казва Windows Lite.

Новата Windows Lite ще бъде директен конкурент на Chrome OS и версията на iOS за таблети. Новата операционна система на Microsoft е предназначена за лаптопи и таблети, ще работи с приложенията от Microsoft Store, както и с приложения, специално създадени за нея. Новата ОС ще бъде много лека, а работещите под нейното управление мобилни устройства ще бъдат непрекъснато свързани с интернет. Тя ще показва уведомленията и съобщенията, пристигащи във фонов режим, съвсем като смартфоните и таблетите с ОС Android и iOS.

Petri не изключва Microsoft да се откаже от бранда Windows в нейното име и може да я представи като съвсем нова ОС. Въпреки че ядрото ще е от Windows 10, тя ще има съвсем друг потребителски интерфейс.

Windows Lite е много рискова стъпка и показва, че Microsoft в перспектива е готов да се откаже от продукта, с който се асоциира в очите на масовия потребител.

Microsoft и по-рано правеше опити за създаването на опростена и лека операционна система. Но Windows RT се провали, а устройствата с Windows 10 S така и не станаха популярни.

40
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
28 Отговори на коментарите
25 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
27 Автори на коментарите
Из Мамазмей горянинАнти-фейк нюзГошкоpedro Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Може, ама едва ли. То не че на Гугъл някой я ползва…

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Учениците и студентите, както и малките бизнес, в цивилизованата част от света го използват за да намалят фирмените си разходи. Те произвеждат продукт и услуги, от които печелят и въз основа на това държавите и международните организации събират данъци, с които се строят училища, плащат се пенсии, подобрява се инфраструктурата, финансира се полицията, съдилищата и т.н. Въз основа на това, те имат развиващи се общества, в които нормалните хора искат да живея, а въз основа на нашата действителност тук – отглеждаме емигранти. Т.е. за да искаш нормален живот трябва да искаме законност, спазване на правилата и живот според закона. Другото… Виж още »

R2D2
R2D2

Генерализациите ти си ги запази за пиянските сбирки пред входа на блока, там може и да впечатлваш разни кисели пенсии, но тук само дразниш..

Ime
Ime

Абе къде е тоя цивилизован свят за който говориш. Нали живеем в така наречения запад. Нали рботя в ИТ сферата, даже и потдържаме други фирми. Всеки гледа да докопа нещо безплатно. Масово се ползват продукти предназначени за частни потребители от бизнеса (в нарушение на лиценза).
Проверките са му майка иначе никой не бяга от безплатното.
А и колко да са цивилизовани – окрали са целия свят – сега са богати… и в същто време бомбардират останалите – данеби някой да им наруши идилята :):)

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Точно, че работиш ЗА някой в ИТ сферата, точно че този някой ПОДДЪРЖА друг от Запад. Това е проблема, ако не схващаш, ти си просто обслужващ персонал, но по-високо платен, а фирмата ти върши обслужваща дейност.

За да имаме ние висок БВП трябва ТУК да се правят фирми, тук да се развива капитализма, тук да правим така, че другите нас да ни обслужват.

Skynet
Skynet

Реtrі нe изĸлючвa Місrоѕоft дa ce oтĸaжe oт бpaндa Wіndоwѕ в нeйнoтo имe и мoжe дa я пpeдcтaви ĸaтo cъвceм нoвa OC.
Bъпpeĸи чe ядpoтo щe e oт Wіndоwѕ 10, тя щe имa cъвceм дpyг пoтpeбитeлcĸи интepфeйc.

Нова операциона система – win10 като зарежда ще изписва ai и като зареди таскбара ще е у лево.

10 прозорци с ново име
срещу
андроид с ново име Fuchsia

Лаенето да започне сега !

Кифак
Кифак

Fuchsia НЕ Е андроид !!!
Там Java няма. ОС работи директно върху процесора

Adolfo Hit
Adolfo Hit

Ако приложенията в сторето им, струват по 0,10 евро наем за година, говорим за частни лица, дори и въшливци като нашего брата българина, може да си позволява без това да го затруднява, да си плаща чинно наема. Абсолютно съм убеден че, печалбата им ще расте главоломно. Скромното ми мнение по темата… поне аз ще си ги наемам.

Да България
Да България

Покажи пример, напиши приложение и го продавай за 0,59 евро, г-н “умен” фен. Цените го определят пазарите, а ти ако имаш ниска покупателна стойност трябва да се замислиш защо така изоставяш спрямо нормалните хора. Може би защото си расист и не можеш да си намериш нормална работа заради това?

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Core OS е концепция, която ще задвижва много устройства на едно:

– Телефон / таблет / компютър – единно устроийство
– Чист телефон
– Таблет
– Компютър
– XBox
– Очила за виртуална реалност
– Хъб за стена и хъб за колаборация

Разликата между всички ще е само в техния Shell.

Това ще е истински модерната ОС, а тези, които ползват стари и анахронични приложения, анти-модерни и застинали в миналото ретрогради ще го духат много яко, защото новата ОС ще изисква задължително преминаване през магазина за приложения, а Win32 приложенията и техните кракове ще са част от миналото.

Уиндоус е услуга! Това е бъдещето!

Из Мама
Из Мама

Ъъъ, ми че това „бъдеще“ го има и сега – Linux kernel 😉

Да България
Да България

Пазарът показва, че хората не го употребяват това “бъдеще” за лични нужди.

змей горянин
змей горянин

до „Да България“

Кой пазар, на десктоп или на СЪРВЪРНИЯ ИЛИ МОБИЛНИТЕ УСТРОЙСТВА 🙂
Защото пазарът на вторите две, е вече доминиращ, а е под Линукс 😉

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Ентърпрайс и кънсюмър, сървърите са ясни.

змей горянин
змей горянин

Когато човек се докосне до възможностите, които предоставя свободният код и разбере, че платформата трябва да е отворена, а услугата може да е платена, и това гарантира в пъти по-голяма стабилност в сравнение със затворени системи, които изцяло зависят от волята на 1-2 човека (често не се съобразяват с пазара), тогава разбира че е бил лъган. Големите компании отделят големи бюджети, за да накарат подрастващите в училищата, технически неграмотните административни служители да СВИКНАТ с техните продукти. Защото всичко е до свикване. И аз бях свикнал с Win i Mac, но малко по малко отвикнах, и сега съм спокоен в много… Виж още »

Из Мама
Из Мама

Ъъъ, – пазар на десктоп, Linux-базиран ОС за – лични нужди няма, няма и да има, щото е без паре (лично си търкалям едно htpc с Ubuntu и Kodi и си пея) – предполагам, голяма част от ползващите Android (базиран на Linux kernel) го правят за лични нужди, да кажем около 3 милиарда души.. – там Playstaton-и Steam-козоли Raspberry-та умни телевизори са около 100% за лични нужди – за всичкото това се бълва код, който до голяма степен е отворен, ще бъде отворен и е съвместим (след известни модификации) – чичо Маркс е казал верни неща за количествените натрупвания, а… Виж още »

A.com
A.com

Microsoft до сега изкарваха продукти убийци на какво ли не, а в крайна сметка убитите бяха собствените им нови продукти.

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Пазарът не смята така. Статистиката те оборва. Повечето пари на компанията идват от корпоративния свят, не от въшляци с пиратски Уиндоуси, които ползват пиратски софтуер и пиратски игрички и коментират без да са наясно с фактологичните данни.

Коментар
Коментар

идват …от кой свят – този който е хванат за т*пките ли? От една страна са меките с техните идиотии, злоупотреба с монополно положение, натрапване на програмни продукти (нежелани). Примерно: Може да си инсталираш сървър за 25 човека, ма на него задължително трябва да има всичките ши*ни, въпреки нашите (на меките) препоръки за безопасност.. (инсталираният софт да е сведен до минимум и по възможност без графика – за тези, които не са запознати). От друга страна са производителите на специализиран софтуер, в момента в който се появи алтернативна възможност за ползването на този софт, поне половината от бизнеса ще мигрира… Виж още »

A.com
A.com

Да де, фактологическите данни. Браузърите им, мобилната им ОС, Нокиа, Скайп, и колко още продукти(собствени и придобити) съсипаха. Колко народ изрева като разбра, че МС купуват GitHub. И защо ли реагираха така. Щото МС са светци.

А аз използвам ОС закупена от Майкрософт.

Да България
Да България

Колко % от портфолиото на компанията е това? Виж статистиките, виж пазара как реагира, не мисли от събективното си мнение, има си конкретни цифри и конкретна фактология.

Димитър
Димитър

Абе @Анти, спри се бре трол… Стига с тази словесна диария. Направи си блог/влог и си търси последователи …

Да България
Да България

Ако искаш да ограничиш свобода на словото, се премести в държава, в която то е забранено. Тук 30 години го имаме и ще го употребяваме на пук на такива тоталитарни идиоти като теб.

Митко, човека си има норматив :)
Митко, човека си има норматив :)

Ако не изсере зададеното количество дрисни на зададените от работодателя тема, спазвайки спуснатите опорни точки, като отиде вечерта в съответното НПО, спонсорирано от ул.“Козяк“, няма да му дадат дневната доза синтетика. И ще му се наложи цяла нощ да мръзне на магистралата, обслужвайки турски ТИР-аджии, за да не изпадне в абстиненция 😉

Да България
Да България

Затова сте бедни и прости, защото нямате грам градивна мисъл и не иповядвате ценности, които да ви направят успешно в условия на свободен пазар.

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Не знам какво има на Козяк, но като прочетох в интернет, видях, че един луд пудел говори така, когато говори за американсктие агенти в България. Ако те са останалите, които искат свобода на словото, бих ги подкрепил, но понеже съм националист, бих подкрепил първо Българите, които искат свобода на слвото и модерно развитие. Колкото до пари, нямам нужда някой да ми ги дава, защото сам си ги изкарвам. Всеки самоуважаващ се човек искарва сам парите си, а в момента си губя времето да ти обясня, защо свободата на словото е важна, дори когато става дума за свобода на тъпото слово,… Виж още »

Ккк
Ккк

Техните продукти не са убийци, а самоубийци!

боре,много,знае
боре,много,знае

windows и lite са 2 самоизключващи се неща, да бягат далеч

Гошко
Гошко

Авторчето вземи смени „убиеца“ с нещо по – нормално, че вече изглежда не просто нелепо, а направо дебилно.

Даниел Десподов
Даниел Десподов
pedro
pedro

Ми той авторчето е доказал се дебил с награди

LTSC
LTSC

Пак се огледаха в Линукс хаха

Bez komentar
Bez komentar

Mnogo q obichate taq duma „ubiec“…. kaldata sa mega prosti tipove! Evala pichuiii

Буко Баламата
Буко Баламата

Няма да е зле да пуснат Windows 10 Clean или Non-Spying Edition. Не знам как ще върнат загубите иначе…

Аз ве аз
Аз ве аз

windows 10 ltsb

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Казва се Windows Core OS, ще има анти-спайуер, когато е Enterprise и не се позволява на кракнати приложения да се пускат, защото те са най-честия източник на проследяващи механизми.

Из Мама
Из Мама

Източник на проследяващи механизми wtf? Кой в Enterprise сектора инсталира кракнати приложения?!!

115
115

Нещо което още го няма, щяло да убие друго нещо което и сега си е умряло…