5.8 C
София

Опитват се да открият операторите на The Pirate Bay по данните на VPN провайдъра

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Ловците на интернет пирати измислиха как да определят реалното местоположение на операторите на най-стария BitTorrent тракер The Pirate Bay, за да прекратят неговата дейност. Идеята е да се осъществи търсене чрез администраторите на използваната от тракера VPN услуга.

The Pirate Bay работи от немалките вече 16 години. През това време бяха правени многократни опити да бъде открит собственика на този ресурс, но всичките бяха неуспешни. Интересно е, че преди време тракерът ограничи регистрирането на нови потребители, за да избегне появата на злоумишленици.

В началото на тази седмица шведската антипиратска организация Rights Alliance заяви, че администраторите на The Pirate Bay изглежда ползват услугите на шведския VPN провайдър OVPN, за да скрият реалното си местоположение. Организацията иска да вземе от OVPN цялата информация за този клиент.

Но не се получи. Представителите на този VPN провайдър заявиха, че не записват и не съхраняват каквито и да било журнални записи (логове). Заведено бе съдебно дело и засега съдът е на страната на VPN провайдъра.

Rights Alliance поиска помощта на експерт от компанията Cure53, с богат опит в областта на VPN. Експертът заяви че VPN провайдърът все пак получава заплащания от своите клиенти, по които може да се разбере кои са тези клиенти и да се направи връзка с подадените към VPN услугата реални IP адреси и личностите, които използват тази услуга. От тази теза се прави извод, че OVPN може да намери търсения потребител в своите резервни копия на базата данни.

Разбира се, ако VPN провайдърът започне да дава подобна информация, то това ще бъде краят на неговия бизнес. В този конкретен случай OVPN заяви, че наистина се правят резервни копия на базите данни по няколко пъти на ден, за да се избегнат непредвидени ситуации. Но копията се презаписват на всеки няколко дни и каквато и да било информация, свързана с The Pirate Bay, вече е била изтрита към датата на подаване на съдебния иск.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини