В София ще е един от суперкомпютрите на ЕС

9
1109
На територията на Европейския съюз са определени осем площадки за помещаване на високопроизводителни изчислителни комплекси.

Става дума за създаване на суперкомпютърни центрове. Те ще бъдат сформирани в интерес на изследователи, бизнес-потребители и промишлени организации.

Предполага се, че новите изчислителни площадки ще бъдат реализирани в рамките на различни проекти. Подобни проекти са перспективни лекарствени препарати, разработка на нови материали за промишлеността, решения за проблемите на глобалното изменение на климата и други.

Съобщава се че площадките за високопроизводителните изчислителни центрове ще бъдат разположени съответно в: София (България), Остраве (Чехия), Каяани (Финландия), Болония (Италия), Биссен (Люксембург), Миню (Португалия), Марибор (Словения) и Барселона (Испания).

Българският суперкомпютър ще бъде разположен на територията на “София Тех Парк“.
Очаква се суперкомпютрите да заработят във втората половина на следващата година. Те ще бъдат свързани с общоевропейската високоскоростна мрежа. До 2027 г. Еврокомисията предлага да бъдат предвидени 2.7 млрд. евро за финансиране на суперизчисления.

Управлението над работата на новите суперкомпютри ще се възползват над двадесет държави. Заедно със средствата от ЕС общият бюджет за тези дейности ще бъде 840 милиона евро.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари