В София ще е един от суперкомпютрите на ЕС

9
986
На територията на Европейския съюз са определени осем площадки за помещаване на високопроизводителни изчислителни комплекси.

Става дума за създаване на суперкомпютърни центрове. Те ще бъдат сформирани в интерес на изследователи, бизнес-потребители и промишлени организации.

Предполага се, че новите изчислителни площадки ще бъдат реализирани в рамките на различни проекти. Подобни проекти са перспективни лекарствени препарати, разработка на нови материали за промишлеността, решения за проблемите на глобалното изменение на климата и други.

Съобщава се че площадките за високопроизводителните изчислителни центрове ще бъдат разположени съответно в: София (България), Остраве (Чехия), Каяани (Финландия), Болония (Италия), Биссен (Люксембург), Миню (Португалия), Марибор (Словения) и Барселона (Испания).

Българският суперкомпютър ще бъде разположен на територията на “София Тех Парк“.
Очаква се суперкомпютрите да заработят във втората половина на следващата година. Те ще бъдат свързани с общоевропейската високоскоростна мрежа. До 2027 г. Еврокомисията предлага да бъдат предвидени 2.7 млрд. евро за финансиране на суперизчисления.

Управлението над работата на новите суперкомпютри ще се възползват над двадесет държави. Заедно със средствата от ЕС общият бюджет за тези дейности ще бъде 840 милиона евро.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Капитализъм
Капитализъм

Боко ще му хвърля агнешко да яде, Йончева ще го разследва, че се е нанесал незаконно в музей за гости да взема пари, Каракачамаков ще носи подправки да го яде /барабар с агнешкото на Боко/, Болен ще му се кара да се извини – „Извини се бе, извини се бе?“, КърмъДайдЪ ще дойде да го обвини в незачитане на майчиния език Тютюн++, БС++П ще му искат оставката, Да България ще го обвинява, че не е участвал в съдебната реформа, Магарешки ще му носи хапчета да работи по-бързо, Израждане ще го обвини, че пречи на падането на санкциите с Россия, Славун… Виж още »

Капитализъм
Капитализъм

„До 2027 г. Еврокомисията предлага да бъдат предвидени 2.7 млрд. евро за финансиране на суперизчисления.“

Дано пуснат някоя програма с невронна самоубичителна мрежа на тея компютри да им изчисли, че плановата икономика, дори и шарена, пак стига до фалит.

U2FsaWY=
U2FsaWY=

@Георги Илиев – Защо нямаш снимка?

A!!!
A!!!

За чий уй ни е този супер-дупер-хипер компютър? За да могат ‘експерти’ като Шарков и малоумните професори от СУ и БАН да си редят пасиансите на него ли? Тези дебили нямат капацитет за Правец 8М, камо ли за нещо по-сериозно. Харчите ни парите на вятъра!

Капитализъм
Капитализъм

Целият европейски съюз е квазисоциалистическа структура с куп безполезни непазарноориентирани проекти. Всичките тези пари можеха да се спестят като се намали пряката и косвена данъчна тежест или поне да се бяха влели в инфраструктура. Само пазарът може да определи дали една пазарна стока е ефективна или не. Сорос може да е всякакъв, но казва нещо много правилно – ЕС все повече прилича на късният етап на СССР и ще завърши като него, ако не се реформира. Централните банки трябва да престанат да субсидират икономиката с нисколихвени кредити с нереални лихвени нива, създават се балони, харчат се пари за да се… Виж още »

Мангалата
Мангалата

Правете няма лошо, простия данъкоплатец плаща. Какви изчисления се правят в бългейрия толкова да та налага това, вместо да си наемеш време от облака. А да,…сетих се просто има едни комисионни дето трябва да се усвоят.

тор
тор

да може Бокича да си смята с колко процента е пред БСП….