fbpx
20.3 C
София

Организацията SFC: „Времето настъпи: откажете се от GitHub“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Правозащитната организация Software Freedom Conservancy (SFC), която предоставя юридическа защита на свободните проекти и отстоява необходимостта от използването на GPL лиценза обяви, че прекратява каквото и да било използване на платформата GitHub за съвместно разработване на сорс код. Едновременно с това организацията най-настоятелно призова всички други програмисти и разработчици да последват нейния пример. SFC организира и специална инициатива (sfconservancy.org/GiveUpGitHub) за съвсем лесното и опростено мигриране от GitHub към по-отворени алтернативи, като например CodeBerg (на базата на Gitea) и SourceHut, или преминаване към използването на свои собствени сървърни платформи, които могат да се базират на Gitea или GitLab Community Edition.

SFC ще се заеме с това понеже GitHub и Microsoft не проявиха каквото и да било желание да вникнат в етичните и юридическите тънкости в използването на сорс кодовете на отворения софтуер, който е в основата на модела за машинно обучение на комерсиалния проект и онлайн услуга GitHub Copilot за писане на сорс код от изкуствен интелект.

Представителите на SFC са опитали да разберат от юридическа гледна точка дали създаденият от този ИИ сорс код е обект на авторски права и ако да, на кого точно принадлежат тези права и какви са авторските права на свободния код, на който се баира ИИ Copilot. Идеята на юристите е, че на базата на отворения код в GitHub е възможно да се създаде друг ИИ, за действията на които многобройните програмисти от GitHub ще трябва да носят лична юридическа отговорност.

Клиенти на SFC са Git, CoreBoot, Wine, Samba, OpenWrt, QEMU, Mercurial, BusyBox, Inkscape и още десетки свободни проекти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини