fbpx
4.1 C
София

Осемгодишно дете създаде приложение

Най-четени

Малко дете от Индия прикова вниманието на света с ума и креативността си. Риши Шир Прасана, осемгодишно момче от Бенгалуру, Индия, наскоро получи престижната награда Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar за иновации, тъй като е разработил приложение за Android, съобщава The Indian Express.

Риши не само е разработил приложение, но и създава съдържание за YouTube. Той има коефициент на интелигентност (IQ) 180 – по-високо от този на Алберт Айнщайн. Прасана е един от най-младите членове на Mensa International, най-старото и най-престижното общество за хора с високо IQ. Той публикува в интернет образователни видеоклипове, свързани с науката.

Малък гений

Всичко започва за Риши още в ранна детска възраст, когато учителите му в детската градина забелязват уменията му. На тригодишна възраст той вече говори за слънчевата система, планетите и вселената, а на 5 години може да програмира.

Риши е разработил досега три приложения – приложение за IQ тест за деца, „Страни по света“ и „Covid Helpline Bangalore”. Той е автор на две книги, а в момента работи по нова.

Риши има честта да се срещне с президента на Индия, Драупади Марму, както и министър-председателя Нарендра Моди.

„Министър-председателят ме попита за приложенията, които съм разработил и как те се използват. Обясних му накратко за приложенията и го помолих за помощ за изпълнение на идеите ми, а той се съгласи“, казва Риши пред Indian Express.

Риши осъзнава нивото си на интелигентност на петгодишна възраст, макар че до този момент той вече е могъл да върши много неща. Той вярва, че всеки има някаква способност и просто трябва да изследва възможностите си. Насърчаването е ключът към откриването на пълния им потенциал.

Предизвикателствата пред отглеждането на дете с IQ 180

Родителите на Риши са изключително радостни и горди с постиженията на детето си. Но въпреки това, за тях е било истинско предизвикателство да отгледат сина си. Много учители съветват родителите да го запишат в по-горен клас, но те взимат решението да се доверят на естественото развитие и залагат на това той да бъде обграден от връстниците си.

„Той е много активен и за нас предизвикателство да достигнем нивото му на интелигентност. Бяхме посъветвани да го насърчаваме за всичко, което прави. Опитваме се да го ангажираме и не правим компромиси с нищо“, казва бащата на Риши, Прасана Кумар.

Постиженията на Риши на толкова крехка възраст са наистина забележителни и вдъхновяват както деца, така и възрастни. Той доказва, че умът и креативността нямат граници и че всеки може да сбъдне мечтите си с насърчение и подкрепа.

Докато Риши продължава да прави света по-добро технологично място, светът няма търпение за бъдещите му успехи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини