Осем безплатни браузъра, базирани на Chromium, но без Google Chrome

14
3786

Към днешен ден лъвската част от пазара на десктоп браузърите се владее от Google Chrome, което е съвсем логично, понеже браузърът на интернет гиганта се базира на проекта Chromium, който е идеален вариант за създаването на бърз и удобен браузър. Но продуктът на Google съвсем не е единственият. Нека да разгледаме няколко много добри уеб браузъра, също базирани на Chromium.

Brave

Windows, macOS, Linux, Android, iOS

Това е съвместен проект на единия от основателите на Mozilla Project и създателя на програмния език JavaScript. Браузърът има вградено блокиране на рекламите и на тракерите на различните сайтове, поддържа разширенията от Chrome Web Store и като цяло изглежда като един много добър клонинг на Chrome. Различава се от другите подобни браузъри предимно по бизнес модела си: Brave предлага на потребителите да вземат участие в системата Brave Rewards.

В този случай потребителят се съгласява да гледа подбраните от разработчиците рекламни банери, за което се начисляват токени на вътрешната цифрова валута Basic Attention Token, базирана на криптовалутната платформа Ethereum. С тази виртуална валута могат да се награждават любимите сайтове, но за да стане това, собствениците на тези сайтове трябва да са регистрирани в системата. Създателите на Brave считат, че този подход може да разруши сегашната система за продажба на реклами в интернет. Твърде амбициозен план, който не изглежда много реалистично. Но така или иначе участието в Brave Rewards е изцяло доброволно. Без тази система, Brave е бърз и несложен браузър с вградено блокиране на рекламните банери и с поддръжка на разширенията за Google Chrome.

Colibri

Windows, macOS, Linux

Това изглежда е най-необичайният браузър от всичките представени в този материал. Главната особеност на Colibri е, че няма раздели. Интерфейсът е пределно лаконичен – панелът с инструментите е изнесен в основната рамка на програмния прозорец, а за да се види адресния ред и да се получи достъп до отметките е необходимо да се кликне върху специален бутон, който променя външния вид на програмния прозорец. При кликване върху препратката, която би трябвало да отвори нов раздел, Colibri пита как да постъпи – да я отвори в текущия раздел или да стартира още едно копие на браузъра. Създателите на Colibri са на мнение, че по този начин потребителят ще се съсредоточи предимно върху съдържанието на уеб страниците и няма да се разсейва от големия брой отворени раздели. Но благодарение на този подход Colibri е един много лек и бърз браузър и ако ви харесва този начин на работа и сърфиране, струва си да опитате.

Comodo Dragon

Windows

Това е браузър на американския разработчик на софтуер за осигуряване на информационна безопасност Comodo Group. Самият Comodo Dragon предлага два браузъра едновременно, един в друг – Dragon, базиран на Chromium и IceDragon на базата на Firefox.

Основната идея на Comodo Dragon е повишената кибербезопасност на потребителя. Интерфейсът е почти копие на Google Chrome, но са махнати на практика всички онлайн услуги на Google – работата с адресния ред, поддръжката на Google Docs, Translate, Google Safe Browsing и дори не се поддържа кодека H.264, няма и вграден PDF четец. Вместо това се предлагат фирмени инструменти на защита – собствени DNS сървъри вместо предоставяните от провайдърите, пясъчник за безопасно сърфиране (за неговата работа е необходимо инсталирането на Comodo Internet Security), възможност да се провери какви данни за вас ще виждат социалните мрежи и посещаваните сайтове. Преди няколко години бяха открити уязвимости в Comodo Dragon, но те бяха бързо отстранени и сега всичко е наред.

Microsoft Edge

Windows, macOS, Android

Microsoft доста дълго време поддържаше своя собствен браузър Edge, който замени безнадеждно остарелият и загубилият популярност Internet Explorer. Първоначално в него се използваше собствения енджин EdgeHTML на софтуерния гигант, но само след четири години след излизането на този браузър Microsoft взе решение да премине към Chromium. Тоест, това е един съвсем друг браузър, но със старото име.

Потребителят може да избира стила на началната страница, поддържа се синхронизация на редица потребителски данни, включително паролите, отметките и т.н. Има възможност за инсталиране на разширения не само от фирмения магазин Microsoft Edge Addons, но и от външни източници като например Chrome Web Store. Браузърът Edge блокира тракерите на сайтовете, защитава от фишинг и предупреждава за опасни сайтове. Има възможност за отваряне на уеб сайтовете в защитен режим.

Новият Microsoft Edge излезе съвсем наскоро – в средата на месец януари миналата година и засега в него не са реализирани редица планирани функции.

Epic Browser

Windows, macOS, Android

Както при Comodo Dragon, основната идея на Epic Browser е максималната безопасност на потребителя, но тук тя е доведена до абсолют. Според информацията на разработчика, в Epic Browser се блокира рекламата, всички опити за проследяване, липсват каквито и да било онлайн услуги на Google, не се води журнал на посетените сайтове, няма запомняне на паролите, няма подсказки и автоматично попълване на полета и т.н. В Epic Browser има вграден VPN клиент, а всички интернет запитвания преминават през прокси сървър. Осен това, след приключването на сесията браузърът автоматично изтрива всички данни за отваряните страници, кеша, текстовите бисквитки и всички въведени персонални данни. По този начин се получава изцяло защитен режим на работа, който работи по подразбиране.

С подобна маниакална защита е ясно, че Epic Browser поддържа разширенията само от собствения магазин и няма поддръжка на адоните от Chrome Web Store.

Opera

Windows, macOS, Linux, Android

Един от най-добрите браузъри. Opera също премина от собствен енджин към Chromium, като това стана отдавна – още през 2013 година.

Opera е браузър с многобройни вградени функционалности, които са полезни в ежедневната работа. Това са вграден VPN клиент, блокиране на рекламите и тракерите, интегриран изключително удобен инструмент за заснемане и редактиране на скрийншотове, синхронизация между десктоп съдържанието и смартфона, страничен панел с удобни услуги – месинджъри, инструменти и други подобни. Поддържат се както фирмените разширения от собствения магазин, така и след инсталирането на разширението Install Chrome Extensions става възможно инсталирането на разширенията от Chrome Web Store.

SRWare Iron

Windows, macOS, Linux, Android

Още един браузър фокусиран върху осигуряване на максимална безопасност по време на сърфиране в интернет, но създаден от германски разработчици. Тук също не се изпраща каквато и била информация към сървърите на Google, блокират се рекламите. Разликите от оригиналния Chromium са минимални. Има изказвания от различни разработчици, че същото може да се получи чрез промяна в настройките на Google Chrome.

Vivaldi

Windows, macOS, Linux, Android

Може би най-добрият уеб браузър сред всички изброени дотук. Vivaldi е създаден от един от основателите на Opera Software, който напусна компанията поради разногласия в по-нататъшното развитие на Opera и създаде новата компания Vivaldi Technologies. Браузърът Vivaldi поддържа повечето функционалности на оригиналната Opera – страничен панел, разнообразни клиенти и други.

Vivaldi поддържа групиране разделите, показва миниатюрни изображения на отворените раздели, може да показва няколко уеб страници в един и същ програмен прозорец и може да „замразява“ фоновите раздели, за да освободи памет. Браузърът позволява много гъвкава настройка на целия интерфейс – променливи теми, промяна на вида и поведението на адресния ред и още много други. Подобно на Opera и Vivaldi поддържа управление с жестове. Браузърът не предлага собствен магазин с разширения, но поддържа инсталирането на разширенията от Chrome Web Store.

Разбира се Vivaldi има защита от тракери, блокира рекламите, има безопасен режим на работа и други инструменти за осигуряване на информационната безопасност. Има синхронизация на потребителските данни, като за тази цел трябва да бъде създаден акаунт във Vivaldi.net. Като цяло Vivaldi е един от най-функционалните браузъри, базирани на Chromium и ако се търси алтернатива на Google Chrome, то е добра идея да се започне именно с него.

 


Тестовете на производителността на тези браузъри показват почти едни и същи резултати, понеже енджинът е Chromium. Разликата е предимно във функционалността, стабилността и удобството на работа. А какви браузъри използвате вие?

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари