Осем начина, по които блокчейн ще промени обществото ни

Компании без шефове, микроразплащания между машини и по-ефективно управление на идентичността - това са само част от приложенията на тази децентрализирана технология, които тепърва ще навлязат в живота ни

Най-четени

Няма да можем да се върнем към нормален начин на живот преди 2021-а, предрича специалист

Голям учен и експерт в подготовката и реакцията срещу пандемии предупреди американските граждани, че нормалният начин на живот няма...

Как да накараме новия си Huawei P40 да работи с всички Google приложения

С излизането на новите модели смартфони на Huawei като P40 Pro и P40 Lite, все повече хора се питат...

Изображения показват в какво ще се превърнат пристрастените към игри след 20 години

Във времена, в които светът се бори с пандемията от коронавирус, все повече хора си стоят у дома. Голяма...

През последните години блокчейн навлиза все по-широко в публичното пространство. Все по-често слушаме за биткойн и други криптовалути, които са базирани на тази технология. Тя обаче отдавна надхвърля потенциалите на криптовалутите и се превръща в значима децентрализирана платформа, на която могат да бъдат създадени всякакви системи и бази данни.

“По-голяма сигурност, прозрачност, децентрализация и надеждност – това са основните предимства на блокчейн, на база на които могат изцяло да се предефинират както обществените услуги, така и бизнесът като цяло

И за нас е радващо, че подпомагайки някои от най-перспективните проекти в областта, сме част от тази промяна” – споделя Стефка Стоянов от позиционираната в България компания AE Ventures, която инвестира в перспективни блокчейн стартъпи от целия свят директно или чрез акселераторската си програма – Старфлийт.

В следващите редове екипът на AE Ventures споделя някои от начините, по които блокчейн предстои да промени обществото ни през следващите години.

Умни договори

Едно от най-интересните приложения на блокчейн са т.нар. умни договори (smart contracts). Концепцията за тях е създадена още през 1994 г., но стават популярни едва с навлизането на криптовалутите през последните десетина години. Умните договори оптимизират и автоматизират взаимоотношенията между страните, което от своя страна премахва необходимостта от посредници в огромен брой дейности. Така например посредством умен договор може да бъде дигитално блокирана кола, ако вноските по лизинга й не са внесени навреме или пък да се управлява недвижим имот, който има много на брой собственици..

Микро разплащания

Автоматизираните микроразплащания могат да се превърнат в важен аспект от функционирането на технологии като Internet of Things (IoT). През следващите години предстои да видим истински бум на умни автомобили, летящи дронове, умни домакински уреди (печки, хладилници, дори умни тоалетни и цели сгради). За да ускорят работния процес, все повече индустрии ще разчитат на автоматизирани транзакции от машина към машина. Възможността за микротранзакции като например покупки на приложения или дори енергия за умния ни хладилник, които да бъдат обработвани децентрализирано в блокчейн, отваря нови възможности за бъдещето на икономиката.

Децентрализирани компании без шефове

Децентрализираната автономна организация (ДАО) е концепция за компания, която функционира без шефове. Това става на базата на правила, въведени в блокчейн, които се контролират по прозрачен начин от акционерите / участниците, без да се влияят от централното управление. Данните за финансовите транзакции, както и правилата, по които функционират такива компании, се поддържат от блокчейн. Това дава възможност значително да се намалят разходите, тъй като се елиминира необходимостта от наличието на доверена трета страна.

Децентрализирано управление на общности

Освен на компании, блокчейн технологията дава възможност за децентрализация на цели общности – както за управлението на публични проекти, финансови и други ресурси, така и за провеждането на избори или референдуми. Това може да стане чрез създаването на умни договори и автоматизирани процедури, които определят правилата и гарантират прозрачност при изпълнението. Други възможности са създаването на виртуални валути за локални общности, нови механизми за споделяне на публични ресурси и активи, както и децентрализирани приложения, които сами да взимат решение и да предизвикват определени действия, когато са на лице съответните фактори за това.

Управление на идентичността

През последните години реалният ни живот става все по интегриран с дигиталния и способността да докажем идентичността си пред кредитори, институции и всевъзможни организации става все по-важна. Множество финансови и осигурителни институции днес разполагат с голяма част от личните ни данни, което поставя въпроса за тяхната сигурност и достъпност от трети страни. Блокчейн може да реши всички тези проблеми, позволявайки да бъдем идентифицирани във всеки момент, когато това е необходимо и същевременно да не се налага чувствителна информация за нас да попада в трети страни. Сред пионерите в тази област е Естония, в която редица приложения, свързани с идентичността на гражданите, функционират върху блокчейн.

Умни електрически гридове

Появата на все повече соларни и вятърни инсталации, и други възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) превръщат всеки освен в потребител също и в потенциален производител на електроенергия. В България регулациите в тази сфера все още са изостанали, но в редица други държави всяко домакинство или фирма може да използва собствена соларна инсталация за да произвежда ток и дори да го продава на свободния пазар. Когато пък няма достатъчно слънце, може да закупи нужната му енергия за собствени нужди. Блокчейн технологиите могат да улеснят създаването на децентрализирани умни електрически гридове, чрез които да се осъществяват тези взаимоотношения.

Здравеопазване

В медицинската сфера блокчейн приложения могат да намалят случаите с фатален край, заради грешни диагнози в резултат на неправилна или невярна информация. С тяхна помощ може да бъде създадена сигурна децентрализирана система, която да съдържа медицинска информация, свързана с историята на заболяванията на всеки пациент. Високото ниво на сигурност, характерна за блокчей, ще позволи достъп до тази чувствителна информация да имат единствено оторизирани лекари.

Недвижими имоти

Управлението и продажбата на имоти могат да бъдат базирани изцяло на умните договори на блокчейн, осигурявайки прозрачност и намалявайки времето и разходите за осъществяването им. Това е един от браншовете, в които нуждата от посредници може изцяло да отпадне в следствие на използването на блокчейн. Възможно е дори дадено лице да токенизира своя собствен апартамент и да предложи част от него на общност от инвеститори, въпреки че ще продължи да живее в него и занапред.

4 КОМЕНТАРА

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Mustak
Mustak

Разпадане на капитала

без бялата мафия – блокчейна показва веднага и малкото влошаването на здравето

без фарма мафията – фалшивите лекарства не са отразени в блокчейна , странични действия отразени в блокчейна

без енергийната мафия –

без партината мафия.- деценреализирано управление на общини , пряка демокрация в блокчейна

без имотната мафия – че кои тогава ще изхвърля части от пенсионерите в язовирите

без нотариусната мафия – умни договори

без фондова мафия – нямал нужда от сео и cfo , без фалшиви приходи и печалби

без банковата мафия – микро разплащаният без посредник

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Такива неща може и да станат, но вероятно не. А докато чакаме ще ни пробутват рекламни съобщения маскирани като АиТи новини платени от измамници които се опитват да кешнат от модерните думи и глупостта на популацията.

ллл
ллл

Все много обещаващи приложения, но не може да се разчита изцяло на тази технология защото и тя си има своите слабости и това се е доказало неведнъж.

асдасд
асдасд

То блокчейна превзема света от 10 години и повече… ама нещо нищо не е превзел още 🙂

Последни новини

Mozilla Corp. обяви името на своя нов председател

Mozilla Corp., некомерсиалната организация зад популярния браузър с открит код Firefox, обяви тази седмица своя нов председател и главен...

The Sinking City се оказала успешна за Frogwares

The Sinking City на Frogwares, студиото, известно с игрите си от света на Шерлок Холмс и заплетените истории на Агата Кристи, се е оказала...

Станаха ясни имената на следващите безплатни игри в Epic Games Store

Epic Games продължава да радва геймърите с безплатни игри – точно, както обещаха преди две години, когато дадоха и старта на своя дигитален магазин. Тази...

Следващото допълнение към Sea of Thieves излиза в края на този месец

По време на редовното издание на Inside Xbox, Rare разкриха датата на излизане на следващото голямо допълнение към пиратското им онлайн приключение Sea of...

TeamViewer 15.4.8332 Final

TeamViewer е програма, която ще ви даде възможност да се свържете към отдалечен компютър. Програмата разполага с три режима на работа: цялостното споделяне на компютъра,...

Абонирай се!

Безплатен абонамент за най-интересните новини от деня.

Подобни новини