fbpx
15 C
София

Основаният от българи стартъп DeepCode, занимаващ се с изкуствен интелект, бе придобит от милиардна компания

Най-четени

DeepCode, напреднала AI платформа за анализ на код, отделила се от Цюрихския технологичен университет (ETH Zürich), основана и разработена от български екип, бе придобита от Snyk. Това е компания с пазарна оценка от $2.6 милиарда. Нейният продукт помага на разработчици да поправят бързо проблеми в сигурността.

Финансовите условия зад сделката за момента остават неразкрити

За Snyk, която преди две седмици набра $200 милиона финансиране и вече има над 1.5 млн. клиенти, това е възможност да добави следващо поколение AI способности в портфолиото си и да увеличи пазарния си дял, предават от TrendingTopics.

Какво представлява DeepCode?

Това е платформа, към която са абонирани над 100 хиляди хранилища. Представлява нещо повече от прост инструмент за дебъгване. Екипът разработва система с изкуствен интелект, която се учи от милиарди редове код. Това позволява бързо откриване на проблеми със сигурността и надеждността на кода. Ще доведе до увеличение в скоростта и точността на работата в Snyk. Разработчиците ще могат да интегрират по-бързо услугата, тествайки кода си в движение. Ще увеличи точността на резултатите до степен, в която почти няма да е нужно губене на време за елиминиране на фалшиви резултати за проблем.

За DeepCode това ще е възможност да вгради технологията си в съществуващи продукти и да се приближи крачка по-близо към оригиналната си цел да помогне на милиони потребители по цял свят.

DeepCode е основана през 2016 година

Идеята обаче се заражда в ETH Zürich през 2013 година. Тогава Веселин Райчев, докторант на Мартин Вечев, който пък е професор в университета, заедно с други хора поставят основите. Първите прототипи на AI-базираните системи се учат от код, показвайки как се комбинират захранвани от информация методи за машинно обучение с методи за статичен анализ на кода.

Българите желаят да тестват идеята си чрез милиардите редове код в публични хранилища, в които има и много доклади за бъгове, поправки и документация. Решават, че системата трябва да се обучава именно там, за да открива проблеми в качеството на кода и непознати дупки в сигурността.

За работата си, Веселин Райчев получава медал от университета за невероятната си дисертация. Получава и Наградата за докторска дисертация на ACM, където оценяват дисертацията му като част от топ 3 в компютърните науки за годината, на световно равнище. Така става едва третият европейски завършващ докторант, който я печели, както и първият българин, в 40-годишната история на конкурса.

Тогава става ясно, че това нещо трябва да работи в реална среда и в голям мащаб. Към двамата се присъединява Борис Паскалев, който става главен изпълнителен директор на новата компания DeepCode.  От основаването си до сега, компанията е привлякла общо $5.2 милиона външно финансиране.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини