Основаният от български учени стартъп LatticeFlow набра $2.8 млн. финансиране

6
798

Стартъп компанията LatticeFlow е основана от българите проф. Мартин Вечев и д-р Петър Цанков. Произлиза от Цюрихския технологичен университет. От TrendingTopics разбираме, че е набрано финансиране в размер от $2.8 милиона.

Рундът за финансиране е воден от две компании

Едната е btov, европейска организация, позната с инвестициите си в DeepL, SumUp и Volocopter. Другата е Global Founders Capital, най-големият технологичен фонд в Европа, който е финансирал компании като Zalando, Revolut и Slack.

“Нашата мисия е да смалим пропастта и да позволим на AI екипите да изграждат и пускат уверено AI модели, на които може да се вярва. Широкото приложение на изкуствен интелект се основава на способността ни да изграждаме модели, на които можем да имаме доверие.“, споделя Петър Цанков, главен изпълнителен директор на компанията.

Това не е първият успех на двамата българи

От гореспоменатия университет тръгват още два проекта. Първият е Chainsecurity, който е продаден на PwC през януари, 2020 година. Вторият е DeepCode, захранвана от изкуствен интелект платформа за анализ на код, която бе придобита от Snyk през септември. За него може да прочете тук.

Другите двама души, които са основатели са Павол Биелик и Професор Андреас Краусе

Те също споделят мисията за изграждане на ново поколение изкуствен интелект, който е по-надежден от останалите технологии, които са налични на пазара сега.

“Към този момент има две основни поколения на AI. Първото разчита на символични разсъждения  – ако а предполага б и б предполага в, то можем да заключим, че а предполага в. Второто поколение е така нареченото дълбоко обучение. Там изкуственият интелект се учи да решава сложни задачи, черпейки информация от много просторни бази от данни.“, обяснява Цанков.

Целта на LatticeFlow е да комбинира положителните черти на двете в трето поколение AI. Той ще може да се обучава на комплексни операции, благодарение на символични разсъждения, но и ще може да борави с огромни количества информация.

В идеален сценарии, продуктът ще е приложим във всички индустрии. За сега обаче приоритет са банките, застрахователните дружества и здравеопазването.

Какво предстои?

През май или юни ще бъде пусната бета версия на AI решението за пилотни клиенти. Компанията вече работи с няколко големи компании и правителства в Европа. Дори с армията на САЩ. Екипът ще има нужда от 3 до 5 години, за да се стигне до масова дистрибуция на техния прочит за изкуствен интелект.

Много важно е какво ще се случи преди това обаче, защото проектът ще има нужда от дългосрочни инвеститори, които вярват на изследователите и подкрепят философията им. Заради това ще се търсят успешни разработки за отделни компании, които да създадат добро реноме на LatticeFlow.

4 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари