fbpx
5.1 C
София

Основателят на Фейсбук – обект на съдебни искове след спада в цените на акциите

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Първичното публично предлагане на акциите на Фейсбук имаше за цел възраждането на болните западни борси, пише Джулиет Гарсайд от Гардиан в петъчният брой на изданието. Но едва три дена след като акциите на компанията започнаха да се предлагат от Nasdaq, грижливо оформената цена на дяловете и започна застрашителен ход надолу. Осемнадестте процента с които се смъкна от първоначалната цена на акциите от 38 долара донесе и нов прякор на компанията: Fadebook (игра на думи – fade – „залязвам, западам“).

Бавно, истината за това какво се обърква почна да се прояснява, и надзорниците са принудени да се намесят: регулаторът по сделки с рискови ценни книжа в Масачузетс издаде призовка на главният финансов съветник на Фейсбук – Морган Станли (Morgan Stanley), за да разбере подробности около преговорите, които са водили от фирмата с водещи инвеститори.

Отделно от това, притежатели на акции заведоха дело в окръжният съд на Манхатън в сряда с обвинение срещу създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг и неговите бизнес-съветници, включително и Морган Станли за това, че са укрили от тях „рязко и необичайно понижение“ в прогнозите за ръст на очакваните печалби.

Ищците търсят отговор на въпроса дали някои инвеститори не са имали достъп до информация, която е щяла да подкопае доверието в надеждността на акциите, докато за други тази информация е била недостъпна.

Проблемът започна да назрява на девети май, когато от Фейсбук направиха корекции в прогнозите си за първичното публично предлагане посредством кратко и за някои трудно за разтълкуване обяснение, че докато използването (на Фейсбук) на мобилните телефони расте бързо, компанията се затруднява в продажбата на реклами на своята мобилна платформа за разлика от „десктоп“ страниците . С други думи, доходите не растат с увеличаване на потребителите (може би знаете, че Дженеръл Мотърс се оттегли от това да рекламира във Фейсбук наскоро).

Това накара анализаторите бързо да преразгледат прогнозите си. Анализатори като Скот Девит (Scott Devitt), например, който работи за Морган Станли. Банката, която обезпечава първичното публично предлагане на Фейсбук и беше наета за „главна мажоретка“ на Фейсбук, с намигване пише Гарсайд.

Съобщава се също, че вторият и третият по важност гарант по сделката, съответно Джей Пи Морган (JP Morgan) и Голдман Сакс (Goldman Sachs) са намалили светкавично първоначалните си оценки.

Замесените в сделката банки не могат публично да издават резултати от проучвания или да отправят някакъв вид препоръки до 40-ият ден след първичното публично предлагане, но Девит и други анализатори могат да дават неписмени съвети на клиенти. Това от което много от засегнатите в случая се страхуват е, че тази информация може да е „изтекла“ към едно привилегировано малцинство за сметка на неинформираното мнозинство.

Общо 33 банки и брокери бяха наети за съветници на Фейсбук, в това число Барклис, Креди Суиз и Дойче Банк. Повечето от тези големи играчи бяха въведени в „златният кръг“, за да промотират продажбата на компанията. Но с толкова малко независими играчи на сцената, които да подкрепят създалата се…истерия, и с толкова малко трезви оценки, може да се каже, че се плати повече от нормалното за Фейсбук. Считано към днешна дата, компанията и нейните съветници могат да бъдат принудени да привлекат по-дребни инвеститори, за да платят цената.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини