Джек Ма посъветва обществото да се приготви за цялостно преобразяване на икономиката, вследствие бързото развитие на интернет и изкуствения интелект. След 30 години човечеството ще се сблъска с нови предизвикателства и изпитания, а светът ще се измени дотолкова, че ръководителят на годината ще бъде робот.

Светът трябва да промени образователната система и да се подготви за съвместен живот с роботите, заяви шефът на Alibaba в изказването си пред Китайския клуб на предприемачите.

През следващите 30 години светът може да очаква много повече болка, отколкото щастие. Социалните конфликти през следващите три десетилетия ще се отразят на всички сфери и обществени слоеве

Милиардерът отбеляза, че е предупреждавал за заплахите от бързото развитие на цифровите технологии още в самото начало на електронната комерсиализация, още когато е основал Alibaba Group, но тогава никой не е искал да го слуша.

Alibaba наистина променя пазара и търговията. Според BCG, към 2035 година тази интернет корпорация ще създаде 122 милиона от общо 415-те милиона работни места в китайската цифрова икономика, тоест, 29,4% от работните места. Платформата Alibaba вече е създала 31 милиона работни места.

Но след 30 години работните места няма да станат повече, а ИИ ще оказва огромно влияние на пазара на труда. Джек Ма предлага за машините да се определят границите на допустимото и те да правят единствено това, което човекът не може.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
ОптимистАнонименpix3lbig brother a.i.Калин Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
радо
радо

Всички говорят за ИИ (колко опасен ще се окаже) а все още не сме видяли нещо което да си струва внимание, някой друг асистент който е свързан с търсеща машина и която едвам ти разпознава английския акцент

Яни
Яни

Почакай да видиш след 20-30 години, а много по скоро ще се усети проблема с безработицата, когато производители масово започнат да сменят хората с роботи, на който не им трябва ИИ за да работят. Вече има няколко завода изцяло роботизирани, и това продължава с бързи темпове. Това е по големия проблем в момента, а когато се развие ИИ, проблема ще се задълбочи още повече.

Калин
Калин

Ти като потребител няма да имаш директен контакт с ИИ.
Продуктите, които ще купуваш, най-вероятно ще бъдат направени в автоматизирани заводи. Услугите, които ползваш, най-вероятно ИИ ще стои под една или друга форма зад тях. Например ще бъдеш диагностициран в болницата от ИИ, но рабира се лекуващият лекър ще ти каже, каква е диганозата, и т.н. и т.н.

big brother a.i.
big brother a.i.

Като видеш скайнет ИИ ще е прекалено късно .

Оптимист
Оптимист

Напротив, напротив, нещата вече се случват, дори и в България. Аз например знам за голяма фирма у нас, която уволни голяма част от служителите си – тяхната счетоводна дейност бе заменена от робот, който се самообучава и оптимизира процесите до степен невъзможна за човека…Освен това работи денонощно.

Николай
Николай

Не бойте се за следващите поколения, достатъчно е да завършиш някаква измислена специалност в Шуменския университет, и особено ако си от онези с терлиците, и веднага ще ти намерят работа на бюрце.

ibm
ibm

Човешката съпротива: само тока е слабото място на ИИ.

гжг ожоог
гжг ожоог

Работниците като вдигнем една революция и като строшим тези машини ще видите вие едни роботи!

гжг ожоог
гжг ожоог

Тия дяволски машини трябва да бъдат забранени, ще гласувам за този, който ги забрани.

pix3l
pix3l

Тия дето пишат тука са ебати бавно-развиващите… да не би да са пуснали интернет в психо-диспансера? 😀

Анонимен
Анонимен

Абе ти най-добре трябва да си познаваш колегите 🙂