fbpx
10 C
София

Основателят на Lavabit: спецслужбите възпрепятстват затварянето на пощенски услуги

Най-четени

Създателят на закритата наскоро пощенска услуга Лейдар Левисон твърди, че останалите услуги, предлагащи защитени електронни пощенски кутии, които също са възнамерявали да прекратят дейността си във връзка с огласената от Едуард Сноудън информация, са получили съдебни заповеди, по силата на които са били принудени да продължат да работят.
 
Това изявление бе направено от Левисон по време на сесия „Въпроси и отговори“ в сайта Reddit.
 
„Когато трябваше да решавам дали да закрия услугата или не, всичко се свеждаше до това, да оставя на потребителите вече незащитените им пощенски кутии, или веднага да ги лиша от тяхната кореспонденция. Тъй като съдът ми забрани да разгласявам информацията за намесата на специалните служби в работата на пощенската услуга, аз трябваше да взема решението самостоятелно, без да разчитам на поддръжка или на отзиви от страна на потребителите. В крайна сметка реших да закрия услугата“, пише Левисон.
 
„Защо не предупредих никого? Ами защото ако тайните служби бяха разбрали, че възнамерявам да закрия услугата, те щяха да ме принудят по съдебен ред да продължа да работата ѝ и да им предавам цялата информация, която пожелаят. Ако бях закрил услугата след такава заповед, ме очакваше престой зад решетките за възпрепятстване на правосъдието. По-късно разбрах, че други пощенски услуги също са подготвяли своето закриване, но са получили такива заповеди“.
 
Левисон отказва да разкрие името на източника си, както и други детайли: „Не съм питал за име, а и моят източник пожела да остане анонимен“.

Припомняме, че малко след закриването на Lavabit срещи Лейдар Левисон беше подаден иск за неизпълнение на правителствена заповед заради отказа му да предаде на специалните служби метаданните за клиентите на своята услуга, чийто брой към момента на нейното закриване е бил около 410 хиляди души.
 
Левисон закри защитената пощенска услуга Lavabit през август, след като отказа да сътрудничи на правителствените служби, искащи от него да разкрие информация за конкретен неин потребител. Предполага се, че въпросният потребител вероятно е Едуард Сноудън, който в продължение на доста време е използвал услугите на Lavabit, а самото съдебно преследване е било инициирано от Агенцията за национална сигурност на САЩ.
 
Според заявление на самия Едуард Сноудън, той е използвал адреса [email protected], за да раззпрати покани до адвокати, специализирани в защитата на човешките права, както и до други активисти-правозащитници по време на пребиваването си на международното летище „Шереметиево“ в Москва през месец юли тази година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини