6.8 C
София

Основателят на Oracle дари 250 000 долара за политическа кампания дни преди финализиране на придобиването на TikTok

Най-четени

Главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън дари четвърт милион щатски долара на организация, която подкрепя кампанията за преизбиране на сенатор Линдзи Греъм. Според някои анализатори това действие на Елисън идва като резултат от това, че компанията му успява да заформи желаната си позиция на технологичен партньор на TikTok в САЩ.

Документите на FEC показват, че Елисън е направил дарението от 250 000 щатски долара за PAC на Security is Strenght на 14 септември. PAC финансира рекламни кампании в подкрепа на политическите амбиции на Греъм, включително и президентската му кампания през 2015 г. и настоящата му кандидатура за преизбиране за Сената на САЩ.

Това е необичайно голямо дарение за Елисън, който също дари 5200 долара на Мажоритарния фонд на Греъм през януари. Освен съществената сума, дарението идва и само с няколко часа интервал от официалното оповестяване на Oracle, че е избрана за технологичен партньор на САЩ, побеждавайки Microsoft в търга за спасяване на популярната социална мрежа за споделяне на кратки видеоклипове.

Договарянето между Oracle и TikTok беше аплодирано от министъра на финансите на САЩ Стив Мнучин, но предизвика критики от страна на някои политици, които смятат, че сделката не е решение да дългогодишните опасения относно връзките между компанията-майка на TikTok ByteDance и китайското правителство. В същото време споразумението беше потенциално неочаквано за Oracle, предвид факта, че компанията е насочена в предлагането на софтуерни решения за бизнеса.

„Ако TikTok бъде спасен, можете да ми благодарите“

Съобщава се, че сенатор Греъм е изиграл ключова роля при договарянето на сделката, въпреки че не е ясно дали е имал някакво влияние върху избора на победител в търга. В интервю за Vanity Fair през август Греъм каза, че лично се е обадил на Тръмп, за да му предложи да намери американска компания, която да закупи платформата, за да отстрани притесненията на администрацията относно отношенията на приложението с Китай. „Нека Microsoft или някой друг да го купи, да го предаде в американски ръце и да позволи на платформата да оцелее и процъфти, защото толкова много хора ѝ се радват“, е казал Греъм пред Тръмп това лято. Няколко дни по-късно последва прес обръщение, в което Греъм се обърна към широката общественост: „Ако TikTok бъде спасен, можете да ми благодарите!“

Греъм продължаваше да приветства сделката, докато течеше търга. В деня на обявяването на споразумението сенаторът написа в Twitter:

„Страхотно решение на президента Тръмп да одобри продажбата на TikTok на Oracle и Walmart. Страхотно е, че американските потребители на социалната мрежа ще бъдат защитени от китайската комунистическа партия. Браво, господин Президент!“

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини