Microsoft привлече в редиците си един от най-важните хора в технологичната индустрия – създателят на програмния език Python, Гуидо ван Росум, предава ZDNet.

„Реших, че пенсионирането е скучно и се присъединих към Developer Division в Microsoft. За да правя какво? Прекалено много възможности има, за да кажа какво точно! Но със сигурност ще е замесен Python (и не само на Windows)“, написа преди два дни в профила си в социалната мрежа Twitter ван Росум. „Има много открит код тук. Погледнете това пространство“. Съобщението му е приветствано радушно от всичките му последователи в Twitter, които го поздравяват за новината.

Медията припомня, че ван Росум създава Python през 1989 година, като програмният език днес е сред най-популярните в света на програмирането и е в основата на основополагащи технологии, като Линукс, Apache, MySQL, Python/Perl/PHP, LAMP и др., а с модерните му приложения в областта на изкуствения интелект и машинното обучение, неговата популярност днес се разраства. Ван Росум официално се оттегля от проекта в качеството си на „благочестив диктатор диктатор до живот“ (Benevolent Dictator for Life, BDFL) преди две години, макар и да остава активен участник в света на разработчиците, като запазва и позицията си на президент на Python Software Foundation, която отговаря за развитието на програмния език. През годините, ван Росум работи в редица известни днес компании, като Google и Dropbox, чиято платформа е изградена на основата на Python. И независимо от компанията, за която работи и позицията, на която е, ван Росум не престава през годините да подпомага развитието на програмния език.

„Наемането на работа на ван Росум от страна на Microsoft е един от най-умните ходове, които те можеха да направят, за да заздравят позициите си на водеща компания за софтуерна разработка и ревностен защитник на открития код“, коментира в заключение Стивън Джей Вон-Никълс от ZDNet.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари