fbpx
15.8 C
София

Основателят на Signal: дори Facebook е по-безопасен от Telegram

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Telegram си спечели репутацията на по-безопасна алтернатива на WhatsApp или Messenger, особено когато се съпоставят с месинджъра Signal, отличаващ се с повишена защита на данните. Основателят и главен изпълнителен директор на Signal Мокси Марлинспайк не е съгласен, казвайки, че репутацията на Telegram, от гледна точка на киберсигурността, е силно преувеличена.

Марлинспайк твърди, че съобщенията, изпратени чрез Telegram, се съхраняват на сървърите на компанията в оригиналната си форма или във вид на обикновен текст, без никакво криптиране за защита на личните потребителски данни.

Ръководителят на Signal отбелязва също, че в това отношение дори Messenger и WhatsApp на Meta (бившият Facebook) осигуряват по-добра поверителност от Telegram. И двете приложения предлагат поне цялостно криптиране за всички изпратени през техните платформи текстови съобщения.

От своя страна Telegram съхранява всички данни в облака в напълно отворен формат: текстове, общи мултимедийни данни, контакти. Дори Messenger предлага минимален стандартен протокол за цялостно криптиране на данните, съхранявайки ги на своите сървъри. В случая с Telegram, всеки, който има достъп до неговите услуги, има достъп и до цялата база незащитени данни на потребителите на месинджър.

Ресурсът Winfuture, първият съобщил за това, твърди, че приложението Telegram е по същество отворен прозорец към сървърите, съхраняващи цялата история на всичко, което се е случило на платформата, а то е видимо както за частния потребител, така и за операторите на сървърите. Ако хакер реши да започне шпиониране на личните съобщения на потребител в Telegram, той лесно може да го направи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини