fbpx
9.1 C
София

Основателят на Uber Травис Каланик напусна борда на директорите

Най-четени

Травис Каланик, съосновател и бивш изпълнителен директор на Uber ще подаде оставка от борда на директорите на компанията до края на годината. Тази стъпка идва след като по-рано, през месец ноември, той продаде над 2,5 милиарда долара от акциите на компанията. Окончателното му напускане ще стане факт на 31-ви декември.

„Uber е част от живота ми в последните 10 години. В края на десетилетието, се разделям и с компанията, която вече е публична. Струва ми се, че е подходящият момент да се съсредоточа върху настоящия си бизнес и филантропските си дейности. Гордея се с всичко, което Uber постигна и ще продължа да работя в полза на хората.“

Каланик беше принуден да напусне поста си на изпълнителен директор на Uber от петима от най-големите инвеститори на компанията, които държат мажоритарен дял от акциите и имат участие в борда на директорите. Настояването им беше след месеци на скандали във фирмата, включително и видео клип, на който се вижда как шофьор на Uber бива пребит. В социалните мрежи бързо набра популярност движението #DeleteUber, насъбраха се обвинения в хаотична корпоративна култура, а делата за сексуален тормоз изобилстваха. Според последният вътрешен анализ на компанията, през годините от дейността ѝ, пътниците са преживели над 2000 случая на сексуално насилие – от нежелани сексуални „аванси“ като опипвания и прояви на еротизъм до изнасилвания. В един момент дори се водеше съдебен иск от компанията Waymo, която твърдеше, че Uber са откраднали самоуправляващ се автомобил.

Бившият генерален прокурор на САЩ Ерик Холдър проведе разследване на Uber през 2017 г. и стигна до заключението, че ръководството на компанията създава враждебна работна среда.

Въпреки че Каланик подаде оставка като изпълнителен директор на Uber преди повече от две години, той все още държи значителен контрол над дружеството. Към момента той все още е ключова фигура в борда на директорите и притежава близо 100 милион в акции на Uber.

Но през последните два месеца той започна да разпродава тези акции на малки части, според документите на SEC, които проследяват сделките му с ценни книжа през годината. Тъй като периодът на блокиране на публичното предлагане на Uber приключи на 6-ти ноември, Каланик продаде 94% от своя дял в компанията в 36 отделни сделки. Това са повече от 92 милиона акции на стойност около 2,58 милиарда долара. Той все още притежава близо 6 милиона акции в компанията.

„Много инвеститори ще се зарадват да видят как тази тъмна фигура си заминава. Най-сетне ценните кадри в Uber могат да започнат да работят по изчистването на името на компанията“, казва анализаторът Дан Айвс.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини