Основателят на Yota остана без българско гражданство

6
1681
Българските власти взеха това решение поради информация за криминално дело отпреди 20 години.

Основателят на компанията Yota Devices Сергей Адониев бе лишен от българско гражданство. Информацията е на Reuters, който цитира българското министерство на правосъдието. Адониев е получил български паспорт през 2008 година и бе лишен от българско гражданство още през месец май миналата година, след като българските власти получиха информация за осъдителна присъда в САЩ отпреди 20 години. Информацията бе публикувана от медиите едва сега – на 21 януари.

Тези данни са от 1998 година, когато Адониев е лежал 30 месеца в американски затвор. Той попада в списъка с издирваните от Интерпол лица още през 1995 година по молба от страна на Казахстан, заподозрял Адониев в даване на подкупи на висшите чиновници на страната, за да получи разрешение за доставката на 25 000 тона кубинска захар.

Обвиненията по това дело бяха в крайна сметка снети, но бизнесменът все пак влезе в затвора, понеже американските власти разкриха, че регистрираната от него компания в САЩ MCW Enterprises нарушава закона от 1960 година за търговия с Куба. Освен в нарушение на ембаргото, Адониев бе обвинен в пране на пари и мошеничество с използването на електронни средства за комуникация. Тогава той се призна за виновен в част от обвиненията, като отрече да е давал подкупи на чиновниците. Освен на 30 месеца затвор, Адониев бе осъден да заплати и глоба в размер от $4 милиона.

Адониев и неговият бизнес партньор Алберт Авдолян притежават фонда Telconet Capital, сред активите на който са 34,9% от производителя на смартфони Yota Devices. Адониев е основател и на мобилния оператор Скартел – бранд на Yota, който сега принадлежи на Мегафон. Интересно е, че миналата година Адониев бе един от спонсорите на президентската кампания на Ксения Собчак.

За да се получи „българско гражданство срещу инвестиции“ е необходимо да се инвестира около 1 милион евро в държавни ценни книжа, в акции или доверителни сметки. Българските „златни паспорти“ са доста популярни сред руснаците. Организацията „Антикорупционен фонд“ съобщи, че през последните 10 години България е издала 225 „златни паспорта“ срещу инвестиции, като 125 от тях са на руснаци.

Българската програма за даване на гражданство срещу инвестиции бе критикувана от страна на Еврокомисията. Основната критика бе, че българските власти, подобно на властите на Кипър и Малта, недостатъчно внимателно проверяват източниците на капитали на въпросните инвеститори.

Що се отнася до Yota Devices и очакванията да представи на пазара смартфона YotaPhone 3, всичко спря към 2017-2018 години, когато по-голямата част от компанията бе закупена от китайски инвеститори. Да си припомним, че YotaPhone е един от първите смартфони с два дисплея – стандартен на лицевата страна и втори дисплей на гърба, използващ електронно мастило.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
4 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
ШишоFake NewsalibabaКапитализъм 🇺🇸🇪🇺🇧🇬Denu Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Капитализъм 🇺🇸🇪🇺🇧🇬
Капитализъм 🇺🇸🇪🇺🇧🇬

Време е да се ревизират всички, които перат пари в БГ. Това не допринася по никакъв начин за икономиката.

Denu
Denu

Щ:
България е издала 225 „златни паспорта“ по 1 мил евро – 225 милиона евро не допринасят за икономиката(125 ще ги спрът ,отаналите неизвесни 100 са ок)

А 775 негри хванати във франция с бг паспорти които даже не знаят къде е бг на картата са истински бизнес за бг(вмро).

Няма да разглеждаме обвивнения срещу политически партии – каза председател на комисията(цру пази колонията и нареди : дпс няма да обвинява вмро )

news.bg/politics/dans-razkriva-koruptsionnite-shemi-s-balgarsko-grazhdanstvo-pred-deputatite.html

Капитализъм 🇺🇸🇪🇺🇧🇬
Капитализъм 🇺🇸🇪🇺🇧🇬

Не знам кой удря минуси и защо? Какво не ви харесва? Искате цялата руска и украинска мафия да дойде в БГ и да си изпере парите ли? Втори Крим ли ще става?!

Шишо
Шишо

Ами искат. нали затова им плащат. Крим е милитаризирам до дупка, туристи там повече не ходят, ракетите сложени там достигат до София, западното черноморе отдавна е включено в т.нат. новорасия (хвалеха се в некъв сайт). Пък ние нека си блеем радостно и доволно както и ще правим когато видим руските бронирани платноходки (по титана на мисълта и добър руски партньор бборисов) да обстрелват градовете ни.

alibaba
alibaba

Онзи ден някакъв си министър по тв-то каза че са издадени по тази схема около 50 паспорта, като няма ясно изразена тенденция по държави. Кое е вярното…. истината е някъде там 😉 Бойко наредил (някъде по новините мина) да се спре тази схема и да оставят възможността само за истински инвеститори, щото повечето от тези не са създали работни места, ами примерно купили имот, ценни книжа и т.н.

Fake News
Fake News

Проблемът е, че тази схмеа позволява на руски и украински престъпници да перат пари чрез БГ и по този начин да си създават гражданство за целия ЕС. Това са хора, които могат например да финансират групи срещу демокрацията и да компрометират Евровота. В ЕС много добре знаят това и затова показват червен картон на корумпираните русолизци в България!