„Основното преимущество на Tesla не са електромобилите, а нейните Гигафабрики“

11
2339

Ако Илън Мъск изпълни своето обещание и разкрие нова фабрика на Tesla в Берлин през 2021 година, то ще може да се каже, че електрическата революция в автомобилния транспорт е вече факт, счита изданието Business Insider. В този случай Tesla ще заеме стратегически позиции във всички автомобилни пазари – САЩ, Китай и Европа. Ключовата сила на автомобилната компания на Илън Мъск всъщност не са електромобилите, от които са продадени милиони без какъвто и да било маркетингов бюджет,. Основното преимущество на Tesla са нейните Гигафабрики.

Когато през 2018 година Tesla имаше затруднения с производството на Model 3, генералният директор на компанията измисли решение: новата поточна линия да бъде изградена под тенти, без да се налага построяването на гигантска масивна сграда. Това бе безпрецедентна за автомобилната индустрия стъпка. Естествено, това стана повод за най-различни шеги.

По-късно се оказа, че това е един отличен ход и изход от така създалата се ситуация. В крайна сметка през 2019 година Tesla произведе рекордните 250 000 електромобила, повечето от които Model 3. Огромните хангари, покрити с тенти показаха, че компанията може да работи бързо. Това се потвърди и при строителството на китайската Гигафабрика – всичко започна в края на 2018 година, а в началото на 2020-та от конвейера започнаха да слизат първите модели.

За сравнение, фабриката на Volvo в Нова Каролина имаше нужда от две години, за да започне работа. Tesla се справи два пъти по-бързо.

Началото на пандемията от новия коронавирус спря производството, но сега всичко е възобновено. Миналата седмица Tesla потвърди, че новата фабрика в Берлин трябва да отвори врати в средата на 2021 година. Ако това бъде успешно, то ще може да се каже, че само за 3 години Tesla е успяла да извърши експанзия в най-сложните от гледна точка на конкуренцията региони – Китай и Европа.

Да се строи Гигафабрика в Европа е по-сложно в сравнение с Китай, където правителството оказва огромна поддръжка на развитието на промишлеността. В Германия всичко може да се забави заради възможното противодействие от страна на законодателите, индустрията, синдикатите и природозащитниците.

Но ако берлинската Gigafactory все пак бъде построена, а няма причини да не бъде изградена, защото правителството на Германия е заинтересовано, то това ще бъде сериозен удар по традиционната автомобилна промишленост. И докато Volkswagen все още се бави с масовото производство на електромобили, електрическите автомобили на Tesla още през 2021 година ще започнат да се появяват по германските аутобани.

В анализа в края на своя материал BI посочва, че Tesla ще излезе от COVID-19 кризата в много по-добра форма от другите автомобилни компании. Дори и покупателната способност на хората да падне, Tesla има почти пълен монопол в електрическия автомобилен транспорт и построяването на нова Гигафабрика още по-добре ще утвърди нейните позиции.

Да напомним, че успехът на Ford се дължи не на Model T а на поточната линия от нов тип. Не Camry или Corolla осигуриха лидерството на Toyota, а иновационната концепция за производство, Същото важи и за Tesla.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари