Учени са открили следи от древни форми на микроорганизмен живот в остатъци от рубин на повече от 2,5 милиарда години. Така този древен рубин и малко количество графит, минерал, популярен с използването си за производство на моливи и някои видове батерии, разкриват част от историята за възникването и развитието на живота на Земята преди милиарди години. Става въпрос за откритие на учени, които свързват теглото на въглеродните атоми с определен отрязък от историята на нашата планета, когато животът е бил съставен от микроорганизми.

Изследователски екип, ръководен от геолога Крис Якимчук от Университета Ватерло в Канада, изследва рубин на 2,5 милиарда години от Гренландия, който съдържа графит, форма на чист въглерод. „Графитът в този рубин е наистина уникален. Това е първият път, когато виждаме доказателства за древен живот в скали, съхраняващи рубин“, казва Якимчук в изявление пред медиите от четвъртък.

Екипът публикува резултатите от своето проучване на произхода на рубина в списанието Ore Geology Reviews. На изследователите е отнело доста време докато изолират графита от рубина и установят, че вероятно той се е образувал от микроорганизми, които са живели в ранната история на живота на Земята.

От часовете по химия знаем, че не всички въглеродни атоми са еднакви – някои са по-тежки от други. „Живата материя в повечето случаи се състои от по-леки въглеродни атоми, тъй като те отнемат по-малко енергия, когато бъдат включени в клетките“, казва Якимчук. „Въз основа на увеличеното количество въглерод-12 в този графит, ние заключихме, че въглеродните атоми са били част от някогашни древни форми на живот, най-вероятно на микроорганизми като цианобактерии.“

Откритието ни разкрива интересни факти за начина, по който микроорганизмите са играли роля във формирането на някои от минералните форми, които познаваме днес на Земята, както и отпечатъка от своето съществуване, който са оставили под формата на интересни образувания, които досега не са свързвани с форми на живот. Също така е интересна и оставената от тях следа, която може да бъде използвана в бъдещи проучвания за установяване на повече фактология около древната история на живота на земята.

Изследователският екип прави връзка между графита и образуването на рубина, като предполага, че графитът създава условия, благоприятни за формирането на рубин. Така че можем да благодарим на тези древни микроорганизми за техния принос към запасите от скъпоценни камъни, които са достигнали до нас днес, както и за завладяващата възможност за вникване в далечното минало от историята на живота на Земята, която ни дават.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари