fbpx
17.7 C
София

Осъдиха две компании на Доналд Тръмп за данъчни измами и фалшифициране на документи

Най-четени

Две компании, част от империята на Доналд Тръмп – The Trump Corp. и Trump Payroll Corp. – бяха признати за виновни за укриване на данъци, съобщават световните агенции. Двете компании са под шапката на бизнес империята на бившия президент на САЩ – Trump Organization – която по думите на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг е „призната за виновна по всички обвинения“.

Двете компании не са декларирали сериозни суми пред държавата и са избегнали плащане на данъци върху възнагражденията на топ мениджърите. Като това е ставало в продължение на 15 години. И обвинението далеч не е само за данъчни измами.

Съдът в Манхатън, Ню Йорк призна двете компании за виновни не само заради данъчни измами, но и заради фалшифициране на бизнес документи, свързани с 15-годишна схема за измама на данъчните власти чрез недеклариране и неплащане на данъци върху възнагражденията на топ мениджърите, уточняват агенциите.

Адвокатите и на двете компании заявиха, че планират да обжалват.

Две от компаниите на Доналд Тръмп бяха признати за виновни за участие в схема, която позволява на ръководители като бившия главен финансов директор Алън Вайселберг да укриват данъци върху платени от компанията придобивки, включително безплатни апартаменти и луксозни автомобили, за повече от десетилетие. Дългогодишният главен финансов директор на семейния холдинг Алън Вайселберг например е получил пари за луксозен апартамент в Манхатън, два служебни автомобила Mercedes за себе си и съпругата си, както и за училищни такси за внуците си. Като част от споразумението с прокуратурата дългогодишният довереник на Тръмп се призна за виновен през август и даде показания срещу компанията. Като главен свидетел на обвинението той свидетелства срещу компаниите с надеждата за по-мека присъда от 15-те години, на които можеше да бъде изправен. 75-годишният изпълнителен директор работи за семейството на Тръмп от почти половин век. А сега остава във фирмата като старши съветник. По време на процеса Вайселберг заяви пред съда, че все още получава пълната си заплата от 640 000 долара и се надява да събере своя бонус от още 500 000 долара през януари 2023 година.

Trump Organization управлява хотели, голф игрища и други недвижими имоти по целия свят. Спрямо тях ще бъдат наложени глоби, като при произнасяне на присъдата на 13 януари ще бъде ясно какъв ще е точният им размер. Според предварителната информация, известна във връзка с делото, заради изброените измами Trump Organization може да се раздели със сума в максимален размер от 1,61 млн. долара. Но въздействието върху организацията на Тръмп може да е по-голямо. Според законодателството на щата Ню Йорк компаниите не са застрашени от разпускане заради присъдата. Въпреки това подобно престъпление може да повлияе на способността на целия конгломерат да извършва стопанска дейност или да получава заеми или договори.

Журито стигна до присъдата си във вторник срещу Trump Corp. и Trump Payroll Corp. на Trump Organization след едномесечен процес – издавайки серия от осъдителни присъди по всичките 17 обвинения срещу тях, включително схема за измама, заговор, престъпни данъчни измами и фалшифициране на бизнес записи. По думите на прокурорите към окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг в продължение на 13 години ръководителите на организацията на Тръмп често са прикривали ваканционните бонуси като консултантски хонорари. А самият Тръмп дори е плащал обучението в частно училище на внуците на Уайсълберг.

Бившият президент на Съединените щати обаче не е сред обвинените. Въпреки това в заключителното си изказване в съдебната зала прокурорът заяви пред съда, че Тръмп е „знаел точно какво се случва“. От своя страна милиардерът в свое изявление обърна внимание, че е несправедливо да се преследват компаниите за действията на опозорения бивш финансов директор.

„Този случай беше за извършване на данъчна измама на Алън Уайселберг върху личните му данъчни декларации и т.н., като той и всеки свидетел многократно свидетелстваха, че президентът Тръмп и семейството на Тръмп не са знаели нищо за действията му, които той признава, че са извършени единствено за негова собствена изгода, и без никаква полза за двете компании“, припомни самият Тръмп пред магистратите.

Макар нито Доналд Тръмп, нито семейството му да са обвиняеми по това дело, името на бившия президент беше намесвано често от прокурорите във връзка с облагите, предоставяни на някои изпълнителни директори, включително финансирани от компанията апартаменти, лизинг на автомобили и лични разходи. Именно тези разходи са и причина за процеса, тъй като върху подобни облаги не са били плащани данъци, а са минали без отчетност.

Това е първият път, когато бизнес на Тръмп е осъден за престъпно поведение и се случва, когато бившият президент се кандидатира за втори мандат. Важната присъда идва и когато той е изправен пред куп други правни опасности, включително наказателни разследвания за боравенето му с класифицирани документи и за усилията на Тръмп и неговите съюзници да отменят изборите през 2020 г. Присъдата срещу двете компании на Trump Organization идва и на фона на проверките срещу бившия президент от федерални и щатски прокурори заради работата му с класифицирани документи, усилията за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г. и точността на бизнес документите и финансовите отчети на бизнеса му. И това не е всичко – Тръмп е изправен също така и пред граждански иск на стойност 250 млн. долара от главния прокурор на Ню Йорк, в който се твърди, че той и пълнолетните му деца са участвали в десетилетна измама.  Главният прокурор поиска да им бъде забранено за постоянно да изпълняват функциите на длъжностно лице или директор на дружество в щата Ню Йорк, наред с други санкции. Настоящият процес също така разкри потенциално смущаващи подробности за Тръмп, включително че той е докладвал близо 1 милиард долара оперативни загуби за период от две години през 2009 и 2010 г., както и загуби всяка година за десетилетието между 2009 и 2018 г. В някои от същите години Тръмп е рекламирал своя бизнес нюх по риалити телевизията и докато водеше кампания за президент.

През 70-те години на миналия век Тръмп пое семейния бизнес от баща си Фред Тръмп. След победата си на президентските избори през 2016 г. той предаде управлението на бизнеса на синовете си Доналд Джуниър и Ерик. В началото на процеса Тръмп заговори, както и в миналото, за „лов на вещици“ в онлайн платформата Truth Social, на която е съосновател. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини