fbpx
7.6 C
София

Осъдиха служител да върне $2400 след като шпионски софтуер разкри, че е крадец на време

Най-четени

Случвало ли ви се е да изпълнявате задачи, които не са свързани с длъжностната ви характеристика, докато работите от разстояние? Една канадка е била глобена за това. 

Счетоводителката Карли Бесе, която е работила от разстояние, е осъдена от граждански съд да плати 2 459 щатски долара на бившия си работодател за „кражба на време“.

Кражба на време е, когато служителят претендира за заплата за времето, през което не е работил. 

В този случай тя е била хваната да представя неверни данни за отработените часове чрез спорен софтуер за проследяване, наречен TimeCamp. Софтуерът проследява колко време е отворен даден документ, как служителят използва документа и регистрира времето като работа.

Работодателят ѝ, Reach CPA, заяви, че е инсталирал софтуера на работния ѝ лаптоп, след като е установил, че възложените ѝ файлове надхвърлят бюджета и изостават от графика.

Според приложението тя е записала над 50 часа, които изглежда не са прекарани в работа.

Седмици по-късно компанията съобщи, че анализът „е установил несъответствия между нейните таблици за работното време и регистрите за използване на софтуера“. Бесе заяви пред трибунала, че е намерила програмата за „трудна“ и се е притеснявала, че тя не прави разлика между служебно и лично ползване. Тя каза също, че е разпечатвала документи за работа, но не е казвала на работодателя си, тъй като се е страхувала от последствия.

Компанията демонстрира как TimeCamp автоматично разграничава регистрираното време за работа от други дейности.

Като например използване на машината за стрийминг на филми и телевизионни предавания. Софтуерът проследява печатането, но всяка работа, извършена върху отпечатаните документи, трябва да бъде въведена в софтуера на компанията, което Бесе пропуска.

Първоначално жената е подала иск в съда срещу Reach CPA за неправомерно уволнение.

Поискала е 5 000 долара обезщетение за неизплатени заплати и обезщетение при напускане. Съдията обаче отхвърли иска ѝ и я осъди да плати за „кражбата на време“. Трябва да върне част от заплатите си и един предишен аванс.

Много предприятия се обръщат към наблюдението на работното място, за да следят как работят служителите им.

Над половината от големите корпорации използват техники за наблюдение, включващи анализ на имейли и съобщения в социалните мрежи, наред с разглеждане на други данни. 

Това установи изследователската компания Gartner. 

За справка, делът на тези работодатели е бил 30% през 2015 г.

Ако работите от разстояние, вашият работодател следи ли ви по някакъв начин? Какъв софтуер използва? Това притеснява ли ви? Ако не, имате ли против да го прави? Споделете в коментарите. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини