Осъдиха Microsoft да плати 290 млн. долара за нарушаване на патентни права

0
36

Microsoft загуби обжалване пред Върховния съд на САЩ срещу присъда, произнесена срещу софтуерния гигант, според която той трябва да плати 290 млн. долара за нарушаване на патентни права на малка канадска компания.

Базираната в Торонто фирма i4i завежда дело срещу Microsoft през 2007 г., твърдейки, че притежава технологията, стояща зад инструмент за управление, използван в приложението на MicrosoftWord.

Технологията е позволила на потребителите на Word 2003 и Word 2007 да използват по подобрен начин съдържанието на документите си.

По-нисшите съдебни инстанции вече постановиха, че Microsoft преднамерено е нарушил патентните права в този случай.

Те разпоредиха на най-голямата софтуерна компания в света да плати глобата и да спре да продава версии на Word, съдържащи въпросната технология.

“Ясни и убедителни“ доказателства

Microsoft твърди, че съдия по делото е използвал грешен стандарт при инструктирането на съдебните заседатели, които са наложили глобата за нарушения патент, и заявява, че присъдата трябва да бъде отменена.

Компанията настояваше при делото да бъде използван по-нисък стандарт, твърдейки, че нивото на доказване, което обикновено се изисква, за да се опровергае патентно искане в САЩ, е твърде високо.

От ответниците в патентните дела в САЩ се изисква да покажат, че 70-80% от „ясните и убедителни” доказателства, са на тяхна страна. Според Microsoft обаче, това е твърде завишено изискване – те считат, че е нужно само да покажат “превес” (т.е. 50%) на доказателствата в своя полза.

Въпреки това, Върховният съд заяви, че стандартът за „ясни и убедителни” доказателства е този, който трябва да се приложи в това дело.

Председателят на i4i Лоудън Оуен (вляво) и главният технологичен директор и основател на компанията Мишел Вулпе. Снимка: Reuters/Mark Blinch

Преди да бъде постановено решението, администрацията на президента Барак Обама призова съда да поддържа по-високия стандарт за доказателствата.

От Microsoft заявиха в свое изявление: “Въпреки че изходът от делото не е този, на който се надявахме, ще продължаваме да настояваме за промени в закона, които да предотвратяват злоупотреби с патентната система и да предпазват изобретателите, които имат патенти, представляващи истински иновации“.

В момента Microsoft продава версии на Word, които не съдържат оспорваната патентна технология.

Лоудън Оуен, председател на i4i, приветства изхода от делото: Microsoft се опита да подрине стойността на патентите, искайки по-нисък стандарт за отмяната им. Сега е 100% сигурно, че един патент може да се обяви за невалиден, ако се използват „ясни и убедителни” доказателства”, заяви той.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за