ОС Fuchsia ще може да стартира немодифицирани Linux програми

0
510

Google публикува своя официален план за реализиране в операционната система Fuchsia на механизъм за стартиране на немодифицирани Linux програми. За изпълнението на компилираните за Linux програми ще бъде представен софтуерния слой starnix, осигуряващ съвместимостта с ABI Linux.

В новия софтуерен слой системните интерфейси на Linux ядрата (може да са няколко) са реализирани в манипулатор, който се стартира като процес за операционната система Fuchsia. Манипулатор от работи в пространството на потребителя и транслира заявките на Linux програмите в съответните обръщения към подсистемата на Fuchsia. Архитектурата на starnix по нещо напомня на подсистемата Windows Subsystem for Linux, която се използва в ОС Windows 10 за транслиране на системните извиквания на Linux в системните извиквания на Windows.

Кодът на starnix ще бъде написан на програмния език Rust, с което ще се постигне минимизация на уязвимостите.

Да си припомним, че в рамките на проекта Fuchsia интернет гигантът създава универсална операционна система, която може да работи на произволен тип устройства – от работни станции и смартфони до вградена и потребителска техника. При разработването се използва опита от създаването на платформата Android и се отчитат допуснатите недостатъци в областта на мащабирането и осигуряване на максимална информационна безопасност. Fuchsia се базира на микроядрото Zircon, което се базира на някои технологии от проекта LK, който в новата операционна система на Google е разширен и поддържа различни класове компютърни устройства, включително смартфони и персонални компютри.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари