ОС Sailfish бе преименувана в ОС Аврора

9
1773

От тази година се очаква на смартфоните и другите мобилни устройства на територията на Русия задължително да се инсталира руски софтуер. В перспектива, същата концепция ще важи и за прехода към руска операционна система.

Към днешен ден статута на „руска“ има само една мобилна операционна система – ОС Sailfish, принадлежаща на корпорацията Ростелеком. Но днес собствениците обявиха, че „единствената отечествена мобилна операционна система“ вече има ново рускоезично наименование – Аврора.

Според един от разработчиците, с този бизнес в Русия започва да се занимава Павел Ейгес, като използва финландски проект с отворен код. Идеята е била да се получи държавна поръчка за доставка на компютри в държавните учреждения и силовите структури на страната. В крайна сметка бизнесменът продава проекта на корпорацията Ростелеком, която сега започва да го внедрява.

Върху разработката на ОС Аврора работят компаниите „Отворена мобилна платформа“ и „Вотрон“, които от 2018 година участват в холдинга Ростелеком.

Президентът на Ростелеком Михаил Осеевски каза: „Разбира се, родната мобилна операционна система трябва да има руско име, което лесно да се запомня и да е пълно с енергия и позитив. Перспективите пред Аврора са големи – тя трябва да стане надежден цифров помощник на държавата и бизнеса„.

Аврора поддържа всички стандартни функции на мобилните операционни системи – управление на контактите, позвънявания и съобщения, пощенски клиент, браузър, календар и т.н.

Мобилната ОС Аврора е включена в единния регистър на руския софтуер на 5 септември 2016 година под номер 1543 и има сертификат за осигуряване на безопасността на информацията от най-висок клас. Подобен сертификат Android и iOS нямат.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари