fbpx
-5.9 C
София

Отвори врати най-големият в света архив със звуци от природата

Най-четени

След 12 години дигитализиране архивът от звуци от природата на университета „Корнел“ е достъпен за всички желаещи да го посетят. Уникалната колекция представя на обществеността звуци, някои от които придружени и с видео, от повече от 9000 животни, които учените са записвали по целия свят от 1929 година насам.

Архивът съдържа около 150 хиляди аудиофайлове с общ обем над 10 терабайта и сумарна продължителност 7513 часа.

За съжаление, лицензът на звуците не позволява те да бъдат ползвани, например, във Wikipedia или в други проекти на Wikimedia Foundation, но разрешават свободното им използване в научни проекти и за лични цели. Звуците се предават чрез Flash, от който не е трудно да бъде извлечен звук в .mp3 или друг аудиоформат.

Появата на такава голяма колекция онлайн е значително постижение, особено като се има предвид, че архивът от звуци на университета „Корнел“ е най-големият и най-старият в света.

Сега разработчиците работят върху подобряване на механизма за търсене, както и над създаване на инструменти, с чиято помощ желаещите ще могат да попълват колекцията със свои записи.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини