Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг се съгласи да се срещне с някои от групите, организиращи рекламния бойкот срещу социалната мрежа. В същото време той каза на служителите си, че компанията няма да променя политиката си заради малък брой рекламодатели.

Зукърбърг сподели мислите си относно бойкота, който включва основни марки като Starbucks, Verizon и Coca-Cola, по време на видеоконференция на 26 юни. Той каза, че бойкотът – това е повече въпрос на репутация и партньорство, отколкото икономически. Това се твърди в стенограмата на срещата, която попадна в чуждестранните медии.

Той отбелязва, че големите рекламодатели, участващи в бойкота, съставляват малка част от общите приходи на Facebook и казва също: „Няма да променяме нашите политики или подходи поради заплаха от малък процент от нашия доход или какъвто и да е процент от нашия доход.“ добавяйки, че „Предполагам, че всички тези рекламодатели скоро ще се върнат към платформата.“

Междувременно говорител на Facebook е казал за Ройтерс, че Зукърбърг се е съгласил да се срещне с организаторите на кампанията „Stop Hate for Profit“ следващата седмица. Кампанията стартира след смъртта на Джордж Флойд, който е чернокож американец, задушен от полицай по време на арест, и произтичащите от това бунтове от правозащитни организации, Лигата за борба с клеветата (ADL), Националната асоциация за напредъка на цветнокожото население (NAACP), Color of Change, Free Press and Common Sense и групата медийни активисти Sleeping Giants. Първоначално целта на кампанията беше да намали омразата в социалните мрежи, но тя стана още по-актуална след поредицата от скандални публикации на Тръмп, в които той нарича протестиращите „бандити“ и ги заплашва с използване на сила.

Ръководителите на Facebook, включително и Каролин Евърсън, вицепрезидент по глобалните бизнес решения, и Нийл Потс, директор на публичната политика, проведоха на 30 юни поне две срещи с рекламодателите преди едномесечния бойкот, който влезе в сила вчера на 1 юли. Източниците твърдят, че лидерите не предлагат нови подробности за това как ще се справят с речта на омразата. Вместо това те посочиха последните прессъобщения относно усилията на Facebook.

Ник Клег, бивш британски депутат, който стана вицепрезидент на Facebook по глобалните комуникации, също публикува статия за AdAge, застъпваща се за практиките на компанията. „Искам да бъда ясен: Facebook не печели от омраза“, казва той. Признавайки, че „може никога да не успеем напълно да предотвратим появата на омраза във Facebook“, „по-добре всички спрете да го правите“, казва Клегг.

Нека напомним, че в САЩ повече от десет основни рекламодатели решиха да не рекламират във Facebook, присъединявайки се към инициативата Stop Hate for Profit.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Полит-инкоректен
Полит-инкоректен
1 година

много гнусен.

На тази снимка мяза на Sam от Van Helsing, само рогцата му липсват….

Четящ
Четящ
1 година

„… Джордж Флойд, който е черен американец, задържан от полицията…“
Звучи страхотно…

U4en
U4en
1 година

зуки знае най-добре