Отдавна чаканите летящи коли могат да се появят публично следващата година

9
828

След постигнатите постижения в различни състезания и пътуването над Ламанша със собствен ховърборд, Франки Запата от Франция желае да обърне поглед към проектирането на спортни коли. Не, не от тези, които пътуват по земята, те са отживелица. Французинът работи върху прототипи на летящ автомобил, на принципа на ховърборда му Flyboard Air, и възнамерява да ги представи на публиката още в следващите няколко месеца.

Запата сподели пред френския журналистически портал BFM TV:

„Трябва да довърша летящата си кола и да я презентирам до края на годината. Ще се прибера вкъщи, малко на ваканция, и след това, с помощта на екипа ми, ще работим нонстоп, за да е готов прототипът навреме.“

Безброй производители са се опитвали да материализират научнофантастичните мечти на света и да изобретят летящи автомобили. Прогресът на Запата обаче го поставя една стъпка пред всички. От друга страна той не е ориентиран към комерсиален успех, а към изобретяване на пърформанс возило, заради самото изобретение. Той беше споменал, че от известно време експериментира в тази област. Така е достигнал до финалния вид на технологията зад Flyboard Air, като има намерение да я помести в по-сериозен корпус и да я тества на открито. Френските авиационни власти (DGAC) обаче първоначално му отказаха необходимото разрешение за провеждане на експеримента. Окончателно съгласие от комисията се очаква да бъде получено този месец.

Техническите характеристики на мистериозния автомобил са все още неизвестни. Запата обаче сподели, че е правил опити над завод в родната му Марсилия с четири газови турбини. В завършения продукт той планира да използва цели 10, с които да носи по-тежък товар и едновременно да бъде по-бърз. По неговите изчисления автомобилът трябва да се движи със скорост между 190 и 250 мили в час (максимално около 400 км/ч). С него Запата планира да измине около 110 километра. Дизайнът му е почти завършен и остава купето да се обработи и довърши в следващите една-две седмици. Очакваме да разберем колко души максимум ще може да носи въпросният автомобил.

Франки Запата постигна рекорд след прекосяването си на Ламанша с Flyboard Air вчера, в 6,17 часа (8,17 часа местно време). Той тръгна от плажовете на град Кале във Франция и се приземи успешно в Дувър, Великобритания след 25 минути летене със скорост почти 200 км/ч. Френският изобретател се прослави в страната си като „Летящия човек“, който експериментира с ховърборда още от 2016 г. Според Запата предназначението на „превозното средство“ е за атрактивни демонстрации. Някои представители на науката и политиката твърдят, че то ефективно би послужило и в областта на логистиката или военното дело.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тъй-тъй
тъй-тъй

Аман от глупости. Летящи коли няма да има. За да управляваш летателно средство, се иска нещо повече от книжка и желание. Вие сериозно ли си мислите, че няма проблем въздухът да се напълни с олигофрените, които виждаме по пътищата на света всеки ден? Бихте ли дали автоматично оръжие на петгодишно дете? А самолет? Принципът е същият. Летящи коли… Как ще се осъществява контролът? Как ще се проверява техниката? Как ще спреш нарушител във въздуха? Идеята за летящи автомобили не е идея, тя е патология. Нека си представим петстотин милиона лабилни, нервни пилоти във въздуха. Част от тях новобранци. Част от… Виж още »

Умен
Умен

Те ще летят на 2 педи от земята и ще имат мултипроцесорно управление 3 осна стабилизация и зададен flight envelope, така че от теб ще се иска само педал-газ и „спирачка“ и да въртиш геврека….ако имаш кинти разбира се….. Де-факто човекът ще се вози само а компютърчето вътре със съответното кодче ще следи и ограничава всичко случващо се…. Изтребителите от 30 години се управляват от многоканални мултиплексори, всичкият Input от пилота минава първо през компютъра и после се определя какво положение да заемат контролните органи….и това е било на базата на аналогова електроника….сега не е никакъв проблем да се направи… Виж още »

115
115

И една цистерна ще върви след теб и ще ти подава гориво през маркуч.

Кьорав кон
Кьорав кон

Към всичко, което си изброил прибави и улеснен вариант на 11.09. Натовари една самоделка в летяща кола и се забие в някой небостъргач и… БУМ!

Не на дезинформационните тролски кампании срещу БГ
Не на дезинформационните тролски кампании срещу БГ

Точно така, Ганьо. Светът трябва да стои още стотици години в 20-ти век, да се карат коли с дим по улиците и да си чоплиш семки през прозореца, да не забравим да си изхвърлиш боклука на някой светофар, защото Ганьо, този свят е правен за такива като тебе и ти си най-важният.

115
115

Този същия, не е прелетял Ламанша наведнъж, спирал е по средата за зареждане с гориво.
При първия му опит, преди 1-2 седмици, не успя да уцели платформата на която трябва да зареди и се пльосна в океана. А сега разтяга локуми за летящи коли… 😀

dsaa
dsaa

Toва бе с цел популярност, за да набере финанси.

_nib_
_nib_

Мдааааа.Щото света вече се препълни с автономни,затуй.

доматите с колците
доматите с колците

25 км за 25 минути с 200 км/ч