Отиде си Джак Трамиел – антиподът на Стив Джобс

0
36

На 83-годишна възраст почина компютърният специалист Джак Трамиел. Той ще бъде запомнен най-вече заради създаването на системата Commodore 64, която предизвика фурор в света на компютрите. Трамиел беше почти пълна противоположност на Стив Джобс, тъй като последното нещо, което го интересуваше беше дизайнът и елегантността на продуктите, които създава. Основен приоритет за него беше функционалността и постигането на възможно най-ниска цена, съобщи Gizmodo.

Джак Трамиел влиза в бизнеса с компания, занимаваща се с ремонт на пишещи машини. След това започва производството на калкулатори и електронни часовници, а накрая се насочва и към сферата на компютрите. Истинският успех идва едва с пускането на компютърната система Commodore 64, която печели сърцата на потребителите с революционната за времето си цена от само 595 долара.

Машината дебютира на пазара през 1982 година и е купена от 17 милиона потребители. Процесорът работи с тактова честота от 1 мегахерц, а оперативната памет е 64 килобайта. Графичната карта поддържа разделителна способност от 320 х 200 пиксела и 16 цвята.

След голямото постижение обаче Трамиел губи контрола върху собствената си компания и е изхвърлен от нея. Той продължава напред, купувайки Atari – компанията, която по ирония на съдбата е първият работодател на Стив Джобс. В Atari Джак Трамиел създава системата Atari ST, която се конкурира на пазара с Commodore Amiga, Apple Macintosh и IBM PC.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари