Zaif е поредното криптотържище, попаднало под ударите на хакерите.

Японската криптоборса Zaif алармира тази седмица за успешно проведен пробив в мрежата им, при което са били откраднати 6.7 млрд. йени ($59.6 млн.) в крипто, сред които и 5966 биткойна. Атаката е била осъществена на 14-ти този месец и е траяла едва два часа, но е била засечена едва на 17.09., когато от компанията са регистрирали проблеми със сървърите. Няма яснота как точно е проведена атаката. Освен биткойни, хакерите са успели да откраднат Monacoin и Bitcoin Cash.

Zaif са се свързали за помощ с полицията, с агенцията, разследваща финансови престъпление и с външна компания.

Намесата на агенцията за борба с финансовите престъпления идва благодарение на специален режим към криптоборсите в Япония, които по закон трябва да бъдат лицензирани. Сред минималните гаранции, давани от този процес идват и изискванията за налагане на конкретни мерки срещу хакерски атаки, които явно, в този случай, макар и наложени, не са свършили работа. Тази мярка беше наложена от японските власти след успешната атака към друго местно криптотържище – Coincheck, при която бяха откраднати близо $400 милиона в NEM токени.

Любопитен момент тук е, че японската агенция за борба с финансовите престъпления вече два пъти кара Tech Bureau, компанията-майка на Zaif да се съобрази с изискванията за сигурност, наложени от регулационния орган, като и при двете проверки са открити пропуски в наложените защити.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
ЕкспоДенциЯлентъй-тъйpipistyle Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pipistyle
pipistyle

Така се краде то от криптоборса

тъй-тъй
тъй-тъй

„Криптовалутите не могат да бъдат откраднати…“ Две години по-късно криптовалутите са най-краденият актив. Всъщност не се сещам за друг борсов актив, който да се краде по-лесно. Акции? Много рядко и трудно. Ценни книжа/често са поименни/ – много рядко. Облигации? Много рядко /и те често са поименни/. „Криптовалутите не могат да бъдат проследени…“ Освен, че ФБР си ги следи и записва както иска, чат пат и конфискува по някой койн, когато им потрябва. „Криптовалутите ще станат 100 000 и аз ще бъда мултимилионер /мултимилиардер/, почти без да си мръдна пръста, почти без да познавам борсовите операции и почти без да имам… Виж още »

ЕкспоДенциЯлен
ЕкспоДенциЯлен

Все си мисля че това можехте да го побликувате преди една седмица…