Поредна кражба, свързана с цифрова валута. Този път не става дума за изпразнени биткойн портфейли или Ether хранилище, а за компания, участваща в ICO (initial coin offering) сделки. Процесът по първично „монетно“ предлагане е сходен с първичното публично предлагане (initial public offerring) на компания, но се изключват от процеса много от усложненията, създавани от трети страни, като банки и частни инвестиционни фондове, а ICO сделките често биват сравнявани с краудфъндинг кампаниите.

Обирът е осъществен към Veritaseum, а сумата, задигната при него се равнява на $8.4 млн. в откраднати токени. Veritaseum рекламира себе си, като компания, целяща „да разработи проприетарна P2P платформа за осъществяване на смарт контракти“, която включва „трансформационната технология на блокчейна, която да позволи на целия свят да участва в преобразуването на глобалните капиталови пазари“. Veritaseum стартира ICO кампанията си в края на април, набирайки сериозна финансова подкрепа, докато през изминалите почивни дни, те не стават жертва на обир. За разлика от други подобни инциденти, коментира Sillicon Angle, тук не става дума за Etherium токени, а за VERI токени, продавани от Veritaseum. След кражбата, хакерите са излезли на открито са да продадат въпросните токени за Etherium.

Съобщението за атаката беше направено от създателя на компанията Реджи Мидълтън в Bitcointalk. Той разкрива откраднатата сума, както и това, че се подозира участието на „един от корпоративните партньори на Veritaseum“. Мидълтън е променил кодовата база на токените, така че да предотврати последващи манипулации с откраднатите финанови инструменти. „В крайна сметка, откраднатото количестов беше миниатюрно (по-малко от 0.07%), макар и доларовата стойност да бе значителна“, обяснява той. Дънкан Райли от SA коментира, че базирайки се на тези цифри, Veritaseum трябва да разполага с внушителна подкрепа от $12 млрд., в което, ако не е грешка в изчисленията на Мидълтън, представлява поредното доказателство за лудостта, обхванала пазара за ICO сделки в момента. Медията припомня, че това е поредния обир, свързан с ICO сделки след проведените две атаки в последния месец от CoinDash, при които бяха откраднати, последователно седем милиона долари в Etherium, а впоследствие $31 млн. в ETH токени, набрани от три компании в техните ICO наддавания.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари