Откраднаха $243 000 чрез специализиран софтуер за имитация на човешки глас

4
1001

Хакерите са използвали програмно осигуряване, базирано на изкуствен интелект, което може идеално да имитира човешки гласове.

При осъществяването на атаката мошениците са използвали специализиран ИИ софтуер за конкретната имитация гласа на генералния директор на компанията Euler Hermes Group. С безупречната имитация на неговия глас хакерите са поискали превеждането на парични средства в размер на 243 хиляди американски долара.

През месец март тази година престъпниците са позвънили на генералния директор на британска компания, работеща в сферата на енергетиката, която е клиент на застрахователната компания Euler Hermes Group, съобщи днес авторитетното издание The Wall Street Journal. Чрез идеалната имитация гласа на ръководителя на застрахователната компания те са поискали на посочената от тях банкова сметка да бъде преведена сума в размер на $243 000. Генералният директор на британската компания превел парите, понеже разпознал гласа и характерния германски акцент на „шефа“ на застрахователната компания.

Малко по-късно мошениците опитали по същия начин да поискат още един паричен превод, но този път жертвата се усъмнила и отказала да плаща. Едва сега стана ясно, че при тези атака се е използвал специален софтуер, базиран на алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Засега полицията не може да открие хакерите, използвали специализирания софтуер.

Без съмнение, това е голям напредък при телефонните измами.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
пипи
пипи

Представям си ако го докопат нашите алоизмамници какво ще става!

Коментар
Коментар

е да бе, кой е този дето превежда пари на непозната банкова сметка, още повече на партньор с когото имаш взаимоотношения (т.е. вече знаеш неговата и би следвало да те предупреди ако има промяна, не да ти диктува по телефона)

GFL
GFL

Според достоверен източник, работата е там, че нищо не е превеждал. Метнал ги е през терасата, завити е торбичка от Кауфланд. Вътре сложил и половин кило чорбаджийски чушки, за да тежат…

Аз-Съм
Аз-Съм

Това звучи по-абсурдно от нашите баби дето хвърлят пачките от терасите 🙂