Открита е комета с етилов спирт и захар

6
117

Астрофизиците направиха доста неочаквано откритие. За първи път бе открита комета, в състава на която има големи количества етилов спирт (C2H5OH) и монозахарид (CH2OHCHO). Тези вещества са открити в кометата Лавджой – C/2014 Q2 (Lovejoy), заедно с други органични и неорганични вещества.

 

Кометите традиционно се считат за едни от най-древните тела в Слънчевата система, а много учени ги считат за своеобразни капсули на времето и са много подходящи за изучаване на материалите, от които е създадена Земята и другите планети преди около 4,6 милиарда години.

В леда на Лавджой са открити 21 различни вещества – вода, прости въглеводороди, кислород, сяра, азотни съединения и някои по-сложни органични вещества – етиленгликол и рицин. Теоретично, тези вещества биха могли да послужат като базови компоненти за зараждане на живот.

Диаграмата показва съдържанието на алкохол и други органични вещества на кометата C/2014 Q2 (Lovejoy), относно метанола.

 

Съдържанието на етилов спирт спрямо метанола е 5%, а спрямо водата – 0,12%, като тези значения са много по-високи, отколкото традиционните за подобни небесни тела.

Кометата Лавджой се виждаше с невъоръжено око през януари и февруари тази година. Състава на кометата бе определен с помощта на спектрометри и 30-метровия радиотелескоп в Испания.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
annikoloff
annikoloff

Е сега вече Роскосмос ще дръпнат напред 😀

Azhen
Azhen

Мечтата на алкохолиците Ракия в космоса , направо излитат и си гризкат от кометата.

vmonev
vmonev

Остава руснаците да се доберат до кометата, и ще постигнат нирвана :yanim:

housetime
housetime

Дотук има три еднакво тъпи коментара, написани по различен начин.
Нещо ново?

annikoloff
annikoloff

Новото е, че коментарите станаха четири :whist:

ivankrivodol
ivankrivodol