fbpx
-1.7 C
София

Открита е планета, откъдето лесно можем да бъдем забелязани

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Около една от най-близките до нас звезди бяха открити две каменисти планети. Особеното при тях е, че Слънчевата система е обърната по такъв начин, че Земята може да бъде първата екзопланета, открита от техните обитатели.

На 18 юни тази година германски и испански учени публикуваха научна работа в списание Astronomy and Astrophysics, за новооткрита планетна система около звездата Тийгардън (Teegarden Star). Около тази звезда в орбита се намират минимум две планети, свойствата и съставът на които много приличат на вътрешните планети на Слънчевата система – от Меркурий до Марс. И двете планети се намират в обитаемата зона – тоест там, където водата е в течно състояние.

Звездата Тийгардън е една от най-близките до нашето Слънце звезди. Но е открита едва през 2003 година, понеже нейната светимост е съвсем слаба. Температурата на Тийгардън е едва 2700 градуса по Целзий, докато температурата на Слънцето е приблизително 5800 градуса по Целзий. Масата на Teegarden е десет пъти по-малка от земната. Астрономите са наблюдавали планетната система на звездата от три години и едва сега, след натрупването на достатъчно данни съобщават за своето откритие. Според учените, там може да има и други планети, но наличието на две много приличащи на Земята небесни тела е установено със сигурност.

Звездата Тийгардън се намира в съзвездието Овен. Това съзвездие може да се наблюдава към края на лятото, като удобен ориентир за наблюденията са звездния куп Плеяди, което се вижда малко над хоризонта и съзвездието Андромеда, което е малко по-високо.

Най-необичайната особеност на тази планетна система е нейното разположение относително Земята и Слънцето. Въпреки че няма точно определена форма, съзвездието Овен е добре известно на хората, понеже е зодиакално съзвездие. Тези съзвездия са интересни с това, че през тях минава пътят на Слънцето по небето. А това означава, че са разположени приблизително в същата плоскост, в която лежи и Слънчевата система. Освен това, самата звезда Тийгардън съвсем точно се намира в тази плоскост. Дотолкова точно, че ако оттам се наблюдава Слънцето, то Земята и другите планети на нашата система от време на време ще преминават на фона на слънчевия диск и могат да бъдат забелязани с неособено сложни оптични уреди. Редица учени считат, че ако на тези новооткрити светове има разумен живот с достатъчно високо технологично развитие, то хипотетичните местни жители вече наблюдават Земята.

Периодичното намаляване блясъка на една звезда може да се дължи на това, че на нейния фон преминават планети и това е един от най-надеждните начини за откриването на екзопланети. Това е така нареченият транзитен метод, с помощта на който земните астрономи откриха стотици екзопланети, въпреки че се изисква специална ориентация на на планетната система спрямо наблюдателя. Но след като нашата планетна система е ориентирана относително звездата Тийгардън именно по такъв начин, може да се каже, че ако на планетите на тази звезда възникне или вече има цивилизация, то тя ще открие Земята сред една от първите екзопланети. И още, за разлика от почти невидимата Teegarden, нашето слънце за това далечно небе ще изглежда много ярко – дотолкова, че със сигурност ще получи специално име на езика на тамошните обитатели.

Въпреки че хипотетичните обитатели на системата Тийгардън могат да се възползват от различни методи, за да наблюдават Земята, земните астрономи не са в толкова привилегировано положение: системата Teegarden не е разположена така удобно спрямо нас. За откриването на тези далечни планети германските астрономи са използвали метода на радиалните скорости, който дава възможност да бъдат регистрирани колебанията на звездата около общия с конкретна планета център на масите. Именно за използването на този иновативен метод е създаден проектът CARMENES. В рамките на този проект в испанската обсерватория Калар Алто е инсталиран специален 3,5 метров телескоп, предназначен за търсенето на „зелени земи около червените джуджета“.

Изследванията на германските астрономи показват, че температурата на повърхността на планетата с условно име Teegarden b е от 0 до 50 градуса по Целзий, като е най-вероятно да е 28 целзиеви градуса. Планетата Teegarden c се намира по-далече от звездата и повърхността й е по-студена и е подобна на марсианската – около -47 градуса по Целзий. Планетите имат скалист, частично железен или воден състав, а това означава, че техните радиуси са подобни на земния.

Методът на радиалните скорости най-добре работи със звездите с малка маса. Не е за учудване, че в случая със звездата Teegarden астрономите са избрали именно него и са постигнали успех. Освен това, измерванията се оказаха толкова точни, че е станало възможно да се изчисли масата на двете планети. Те станаха десетата и единадесетата планета, открити в рамките на проекта CARMENES. Цената на този проект е около $7,5 милиона евро, като 5 милиона евро от тези пари са използвани за капиталови разходи и за оборудването.

Авторите на тази научна работа подчертават, че предстоят многобройни наблюдения и изследвания на потенциално обитаемите екзопланети в орбита около звездата Тийгардън. Самата звезда е отдалечена от нас на 12,5 светлинни години, което не е много в рамките на космоса. Тези изследвания развълнуваха научната общност и дадоха надежда за успех в търсенето на обитаеми светове.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Кольо
Кольо
2 години

„Особеното при тях е, че Слънчевата система “
Особеното при тях е, че Слънчевата им система.

Тони
Тони
Отговор на  Кольо
2 години

Не го мисли толкова… Списвачите тук ползват новите и актуални програми за попълване на дадените им таблици (така да ги наречем), за определен брой думи, които се калкулират в цифри (ако ме разбираш правилно)… Не е толкова важно какво, откъде, кога и как са взели за пример и превели набързо, камо ли за правопис и словоред… За 7 лв. на „каре“ е достатъчно загадъчно за да се напънем аз и ти например, да коментираме…, което пак е (+) за тях. Всичко е точно 🙂 П.С… Не им се сърди… Все пак са на по 23-26 г. повечето, и хич не… Виж още »

dsaa
dsaa
2 години

Това може да се каже и за останалите планети, от нашата слънчева система, просто няма кой да ни забележи, а ако има – то няма технологията или не иска да ни забележи.

Напрееед, науката е слънце
Напрееед, науката е слънце
2 години

Хипотетично… образно казано… ако направим предположение че, … съгласно теорията на учените от университета Х …..според почти сигурни теоретични резултати получени на старото бюро в лаборатория „Не.се.чете“… има голяма вероятност, да …. стане нещо, детооо още не знаем какво е…. ама много сензационно звучи като му турим няколко професорски лафа и бъде дадено за публикуване на още по-тАпи журналя отчаено търсещи „нещо шокираща“ за да размърдат умрелия рейтинг ма медията си.

Европа без чаршафи
Европа без чаршафи
Отговор на  Напрееед, науката е слънце
2 години

Като гледам колко неграмотно пишеш, ти препоръчвам първо да се върнеш в основното училище, преди да даваш акъл. Всяка наука изисква наличието на хипотеза и аксиоми, от които да се тръгне. Затова и в науката има направления, спорове и различни мнения. Да, трябва да имаш творчество като извор, плод на хипотеза и въображение, това са факти и са част от формулирането на теза, дори и тази теза в последствие да бъде доказана емпирично.

пипи
пипи
2 години

Добре, че няма кой да ни гледа сеира.

Нови ревюта

Подобни новини