Открито е ново електронно състояние на веществата

26
3185

В определени условия електроните носещи се в „магистралите“ на балистичните проводници, започват да се държат като нови частици и проявяват съвсем неприсъщи за тях свойства. Това откритие навярно ще сложи началото на нов етап в развитието на квантовата физика.

В металите и полупроводниците електроните се движат и се разсейват в разнообразни посоки, а когато бъде приложен електрически потенциал те започват да се движат само в едно направление. Но в балистичните проводници – среда, която има незначително електрическо съпротивление, движението на електроните напомня на движение по аутобан, по който се движат автомобили с максимална скорост. Но при този процес не се отделя топлина, а сега стана ясно, че в тези условия електроните проявяват свойства, които са непознати за сегашното ниво на електрониката.

Тези така наречени балистични проводници вече съществуват. Откритието на учените от Питсбъргския университет демонстрира възможността на електроните в балистични едномерни канали да се привличат един към друг и да образуват групи от по два, три, четири и пет електрона, които буквално се държат като нов тип частици. Професор Джеръми Леви, един от авторите на научната работа заяви, че това са нови електронни форми на веществото.

Той сравни това явление с начин по който кварките образуват неутрони и протони. Според професор Леви, свойствата на новите частици имат много общо с квантовото заплитане. Според редица други учени, направена е много важна стъпка към нов етап в развитието на квантовата физика.

26
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
18 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Изидорус Б.
Изидорус Б.

Заплетени са мозъците на поддръжниците на „квантовото заплитане“. Вече се чудят какви глупости да измислят, за да продължат да отхвърлят съществуването на Етера. Квантовата механика е една абсолютно измислена, неразбираема и недоказуема хипотеза,която няма абсолютно никакво практично приложение. А служи само върху нея да се градят изпразнени от смисъл и съдържание докторати и професури. Обикновено ми се казва, че ако не била Квантовата механика, нямало сме да имаме електроника и компютри. Да, ама не. Цялата ни електроника е базирана на полупроводниците и особено на транзистора, който съвсем не е бил открит с помощта на Квантовата механика. Открит е по съвсем… Виж още »

Мангалата
Мангалата

Абе изродус, аре обясни ни като няма електрони, как работят батериите, флаш паметите, кинескопите, как тече тока в проводниците, и т.н. Ще ми е интересно да чуя твоята уникална теория.

Izidorus B.
Izidorus B.

Мангале, за да ти обясня нека ти задам един много прост въпрос ? Ти казваш, че токът (електричеството) е „насочено движение на електрони“. Нали така? Нека сега разгледаме кристалната решетка на медния проводник . Ако приемем, че „токът е насочено движение на електрони“, то това означава, че част от електроните на атомите се откъсват от своите орбити около ядрата и започват да се движат из проводника като „електричество“. Да, но какво става с тези атоми, на които са им избягали електрони? Ако намалее бройката на електрони, гравитиращи около даден атом, то този атом се превръща в атом на ДРУГ ХИМИЧЕН… Виж още »

Аз не разбирам
Аз не разбирам

Поз си със главно „З“. Явно нямаш завършен и осми клас, щом не правиш разлика между електрони и протони. Още Менделеев е категоризирал елементите на база броя протоните в ядрото.
Само трябва да кажеш, че и земята е плоска за да е пълна картинката.

Изидорус Б.
Изидорус Б.

Отвори си Физиката и прочети какво се случва при ядрена трансмутация на химични елементи.

nekav
nekav

Младеж, да беше учил малко химия и физика, нямаше да е лошо. Ще ти го обясня като на тъп, а ти прочети по- подробно. Първо – електрическият ток тече обратно на електроните. Електронът върви към плюса, а токът към минуса. Второ – когато медта изгуби електрон, тя си остава мед. Йонът не е друг елемент, не е дори изотоп, а е йон. На медта е лесно да отдава електрони и затова е проводник. Всички метали отдават лесно един или повече електрони. Други елементи, като въглерод, не предават ток, защото приемат лесно електрони. Всички неметали приемат лесно един или повече електрони.… Виж още »

Изидорус Б.
Изидорус Б.

Йонизацията се наблюдава САМО при газове, а не при други хим. елементи. Медта не се йонизира. А твърдението , че токът тече в една посока, а екектроните – в друга , е направо безумно! Това е просто откачено – нали ЕЛЕКТРОНИТЕ УЖ СА ТОКЪТ? Значи медта отдава електрони? Сигурен ли си? Защото медта нито се йонизира, нито се превръща в изотоп. Медният проводник е АБСОЛЮТНО НЕПРОМЕНЕН преди и след протичането на ел. ток. В него няма никаква химична или физична промяна, никакви променени химични или физични свойства. Изводът се налага сам : Токът НЕ Е движение на електрони, а движение… Виж още »

nekav
nekav

Младеж, пак не си прав. Седни прочети началната химия и физика, че очевидно ти се губят. Ти си като шопът, който отишал в зоологическата, видял жирафа и казал няма такова животно. Стига си се излагал.

Надблюдател
Надблюдател

Според обикновенната физика а не квантовата: металите които провеждат ток са с атомни ядра в кристална решетка а самите електрони са така наречения електронен облак. И заради това електрически потенциал води до провеждане на ток през този облак и електроните се движат затова като ти изгори бушон с нажежаема жица е горещ – както и онез печки Лъч които имат едни реотани и се нагреват от съпротивлението на металната сплав с протичащия ток през реотана – същото става и с котлоните и с лампите които почти не се ползват лампи с нажежаема жица. А квантовото сплитаме/заплитане е наименование на феномена/факта… Виж още »

Аз не разбирам
Аз не разбирам

Направо е’а мамата на всички телевизионни техници. Те толкова години да работят и да не знаят, че в тръбата на кинескота има етер, а не вакуум.
Явно във ваше село доматите ги ядете с коловете.

pix3l
pix3l

Нещо си се объркал… броят протони определя какъв е атома, не броя електрони.

Запознат
Запознат

Вече са правени снимки на електрон.

Стига си блъска главата с неща, които не разбираш.
Оплел си се в някаква психоза и се опитваш да блеснеш с някакво уж друго устройство на света. Разсъдъка ти има свойствата на етера и си се объркал много.
Каква е тази мания за величие и да те забележат ?

tnt
tnt

Интересна дискусия се е заформила тук, бая глупости сте надрънкали 🙂 първо атома не се определя от електроните, а от протоните и неутроните във ядрото.. т. нар. квантовото заплитане (както и светлината) не може да бъде обяснено логически без да има посредник – етер. Квантовата механика и стандартния модел са фалшиви модели.

лили
лили

смени си дилъра преАтел….

Изидорус Б.
Изидорус Б.

Никой никога досега НЕ Е виждал електрон ! Нито е успял да го снима.
Електронът е просто една хипотеза, която хипотеза от толкова говорене започна да бъде възприемана като истина. Но не е.
Това е просто една хипотеза, един недоказан теоретичен модел.

Izidorus B.
Izidorus B.

ВЪПРОС ЗА 1 МИЛИОН ЕВРО Искам да задам на всички коментиращи един изключително прост, но много смислен въпрос : Съвременните учебници по физика твърдят, чe тoĸът (eлeĸтpичecтвoтo) e „нacoчeнo движeниe нa eлeĸтpoни“. Heĸa ceгa paзглeдaмe ĸpиcтaлнaтa peшeтĸa нa мeдния пpoвoдниĸ , по който протича това „електричество“. Aĸo пpиeмeм, чe „тoĸът e нacoчeнo движeниe нa eлeĸтpoни“, тo тoвa oзнaчaвa, чe чacт oт eлeĸтpoнитe нa aтoмитe ce oтĸъcвaт oт cвoитe opбити oĸoлo ядpaтa и зaпoчвaт дa ce движaт из пpoвoдниĸa във вид на „eлeĸтpичecтвo“. Дa, нo ĸaĸвo cтaвa c тeзи aтoми, нa ĸoитo ca им избягaли eлeĸтpoни? Aĸo нaмaлee бpoйĸaтa нa eлeĸтpoни,… Виж още »

Philip
Philip

Голям си сладур :)) Само дето не си си дочел уроците още в… там кой клас беше. Атомите на различните химически елементи се различават по броя ПРОТОНИ, а не по броя електрони. Което пък ти опропастява всички по-нататъшни разсъждения в тази насока, понеже те губят началната си теза.
Промяната на броя на електроните само води до (де)балансиране на електрическия заряд, тъй като при повече или по-малко електрони от броя протони получаваш съответно отрицателен или положителен йон. Химичният елемент си остава същият.

Стоян Чешмеджиев
Стоян Чешмеджиев

Само дето в МЕТАЛИТЕ не се движат йони. Йоните са токоносители при електролитите

Izidorus B.
Izidorus B.

ОЩЕ МАЛКО ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО И ЗАЩО НАУКАТА СБЪРКА КАТО ПРИБЪРЗАНО ИЗХВЪРЛИ ЕТЕРА

Чичо Доктор
Чичо Доктор

Тоя „Етера“ (с главната буква) звучи плоскоземско религиозно доста…
Пийте си лекарствата редовно, баси писна ми да ви напомням.

Izidorus B.
Izidorus B.

ЕТЕРЪТ И ЗАЩО НЕ МОЖЕ БЕЗ НЕГО Тук доста хора ме нападнаха за твърденията за електричеството, но и доста хора ме подкрепиха. Един даже ме посъветва да си сменя дилъра 🙂 . Нека малко се занимаем с този тайнствен ЕТЕР и да видим дали е толкова тайнствен, колкото се мъчат да го изкарат. 🙂 Ето какво мисли за Етера великият Никола Тесла: „Сега мнозина говорят за теорията на Айнщайн. Този млад човек доказва, че няма никакъв етер и мнозина се съгласяват с него. Но според мен това е грешка. Противниците на етера, в качеството на доказателство се позовават на експериментите… Виж още »

bele
bele

Първо – познанията ти по елементарна физика и химия са грешни. Второ, това, че цитираш Тесла не означава, че го разбираш и си наред с психиката. Имаш фундаментални грешки в разбиранията ти по физика и химия. Макар Тесла да говори за етер, ти не разбираш какво е вещество с N на брой протони, N на брой неутрони и N на брой електрони. С други думи, ти наистина имаш нужда да си пиеш хапчетата и да започнеш да четеш истински научни статии, а не някакви конспиративни теории в стил ancient aliens. На първо време може да спреш наркотиците, защото наистина не… Виж още »

pomiqr
pomiqr

Сашко, много си тъп, Саше! Заври се там, откъдето си излезнал. Светът няма нужда от теб!

Izidorus B.
Izidorus B.

ЗAЩO HE MOЖEM БEЗ ETEPA? – Aĸo пoглeднeм в Πpиpoдaтa, яcнo щe видим, чe вceĸи вид BЪЛHOBO ΠPEДABAHE нa eнepгия ce нyждae oт cpeдa зa paзпpocтpaнeниe. BCEKИ, бeз изĸлючeниe! 1. Звyĸoвитe вълни изпoлзyвaт зa cpeдa въздyxa, вoдaтa или твъpдo тялo. Aĸo твъpдoтo тялo e c ĸpиcтaлнa cтpyĸтypa (мeтaл) , тo Звyĸът ce пpeдaвa нaй-яcнo и нaй-чиcтo. Koлĸoтo e пo-плътнo тялoтo, тoлĸoвa звyĸo пpoвoдимocттa e пo-дoбpa. B Kocмoca, във вaĸyyм Звyĸ нe ce пpeдaвa! B Kocмoca e aбcoлютнa тишинa. 2. Toплинaтa. Toплинaтa cъщo ce нyждae oт cpeдa зa paзпpocтpaнeниe – въздyx, вoдa или твъpдo тялo. Koлĸoтo e пo-плътнa cpeдaтa, тoлĸoвa e… Виж още »

Аз не разбирам
Аз не разбирам

Много ти издишат теориите. Електричеството се разпространява във вакуум, на този принцип са електронните лампи или и радио не си слушал никога. Електрона опитно е доказан от Джоузеф Томсън, че е частица и е доказан, че се държи и като вълна, или не признаваш съществуването и на фото клетките. Може би не признаваш съществуването и на гравитацията също доказано, гравитационните вълни ги доказаха скоро. Може и модела на Бор за атома да отказваш? А може би бъркаш понятията времепространственото с етер. Не се притеснявай, човечеството ще върви напред, въпреки хора като теб.

Izidorus B.
Izidorus B.

ОЩЕ МАЛКО ЗА ЕТЕРА Всички вие сте много по-запознати с Етера, отколкото си мислите : – Руското име на Етера е „ЕФИР“. Когато в ежедневния език за нещо се каже, че е „ефирно“, под „ефирно“ се разбира почти безплътно, прозрачно, но все пак съществуващо. Като една прозрачна, почти безплътна пелена. (Ефирна рокля) – в Радиото и Телевизията се използува постоянно и много често изразът „в ефир“ – излъчване в Ефир и т.н. Даже имаше един ТВ канал – „Ефир 2“. Тук „ефир“ е руската дума за Етер и много правилно етерът/ефирът се свързва с радиото и телевизията, защото без Етер/Ефир… Виж още »