Откриха ботнет мрежа от PoS-терминали

0
9


Специалисти по информационна защита са се натъкнали на глобална ботнет мрежа съставена от PoS-терминали, съобщават днес от CSO Online.

Киберпрестъпници са заразили 1500 терминала от целия свят, организирайки ги в мрежа, като сред тях има счетоводни машини, системи за плащания и други видове складови платформи от компании от 36 държави. Специалистите от компанията за информационна сигурност и анализ в областта на компютърната сигурност IntelCrawler даже са дали име на мрежата – Nemanja, което е провокирано от убеждението на разработчиците, че операторите на киберпрестъпната мрежа са от съседна Сърбия.

Специалистите от IntelCrawler споделят, че новината за необичайната зомби-мрежа от PoS-терминали идва в момент, в който станахме свидетели на няколко големи пробива в американски компании – сред които тези в Neiman Marcus, Michaels и Target – с участието именно на PoS-терминали и е поредно доказателство за задълбочилите се проблеми в сектора.

„Предвиждаме, че ще станем свидетели в следващите години на сериозни пробиви в сигурността, както на търговски вериги, така и на малки компании свързани с компрометирането на сигурността на PoS-терминали, а така също и на появата на нови специфични заплахи“, споделят разработчиците в публикация в блога на компанията.

По данни на специалистите от IntelCrawler ботнетът Nemanja включва 1478 заразени системи в страни, като САЩ, Канада, Австралия, Русия, Бразилия и Мексико.

Включените в Nemanja системи са поддържали различен по вид терминали, като специалистите са открили 25 различни софтуерни продукта инсталирани на различните системи, което е доказателство за сложността на малуера. Освен, че му е било заложено да събира данни от кредитните карти, малуерът също е имал възможност за прихващането на натисканите бутони, да пресича оторизиращи данни, които е можело да се използват в други системи и бази с данни, които на свой ред съдържат идентифицираща информация.

Пълният списък на засегнатите от Nemanja държави включва: Аржентина, Австрия, Бангладеш, Белгия, Чили, Чехия, Дания, Естония, Франция, Германия, Хонконг, Индия, Индонезия, Израел, Италия, Япония, Холандия, Нова Зеландия, Полша, Португалия, Южна Африка, Испания, Швейцария, Тайван, Турция, Уругвай, Замбия и Венецуела.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за