Откриха британския щам на новия коронавирус в домашните любимци

7
1714

Новите щамове на коронавируса атакуват не само хората. Появиха се две нови научни изследвания, в които се казва, че щамът B.1.1.7, за първи път открит във Великобритания, който се оказа по-смъртоносен за хората, заразява кучетата и котките. Вирусолозите обърнаха внимание на това, след като бе забелязан ръст на броя на домашните любимци с миокард – от месец декември миналата година до февруари 2021-ва, броят на тези домашни животни е нараснал от 1,4% на 12,8%, съобщиха ветеринарите. Това напълно съвпадна с пика на заболяванията от новия щам сред хората.

Щамът B.1.1.7 бе идентифициран в края на 2020 година във Великобритания и отново там бяха открити първите заразените от тази мутация на новия коронавирус домашни животни. Диагнозата на домашните любимци бе миокардитът – възпаление на сърдечната тъкан, което често води до сърдечна недостатъчност. Но тогава нямаше доказателства за каквато и да е връзка на тези заболявания с вируса SARS-SoV-2.

От месец декември към днешен ден бяха открити няколко опасни за човека мутации на новия коронавирус. Така например, в ЮАР бе открит щамът B.1.351, а в Бразилия – P.1. Британският B.1.1.7 предизвика голяма тревога, понеже много по-бързо се разпространява сред хората и именно той е причината за 95% от всички заразени във Великобритания.

Досега въздействието на тези щамове върху животните оставаше неясно, понеже досега никой не бе тествал домашните любимци за COVID-19. Но сега стана ясно, че и при тях се проявяват същите аномалии – аритмия, течност в белите дробове и всички останали симптоми на пациентите, болни от COVID-19.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари