fbpx
-11.2 C
София

Откриха голяма дупка в сигурността на много от най-популярните драйвъри

Най-четени

Софтуерът, който управлява много от най-популярните хардуерни платформи в света, може да има голяма уязвимост в сигурността си, предупреждават изследователи.

Експерти от фирмата за сигурност Eclypsium са открили, че в драйверите на Intel, Nvidia и AMD има слабо място от гледна точка на дизайна. То прави възможно да се извърши кибератака.

В някои случаи, проблемът, който засяга ядра на Windows, може да позволи на хакерите да контролират хардуера и фърмуера на устройството, предоставяйки достъп до най-важните системи.

Смята се, че причината за проблема са практиките, които се използват за писане на код. От много от ядрата се очаква да стават все по-гъвкави, за да изпълняват широка гама от задачи, вместо да са фокусирани върху специфични процеси.

Открити са проблеми в 40 драйвъра на 20 производителя. В рисковата група попадат и компании като Huawei, Toshiba, SuperMicro. От Eclypsium разказват пред ZDNet, че и софтуерът на други непроверени компании може да е уязвим.

Някои от засегнатите производители, включително Huawei и Intel, вече са пуснали ъпдейти. Предстои да се пуснат още кръпки. Вече засегнатите системи ще останат отворени за атака, докато потребителите не приложат нужните patch-ове.

Вие обновявате ли драйвърите си често? Ставали ли сте жертва на атака заради подобна уязвимост? Какви мерки взимате, за да се предпазите от инциденти?

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини