Откриха голяма дупка в сигурността на много от най-популярните драйвъри

4
1298

Софтуерът, който управлява много от най-популярните хардуерни платформи в света, може да има голяма уязвимост в сигурността си, предупреждават изследователи.

Експерти от фирмата за сигурност Eclypsium са открили, че в драйверите на Intel, Nvidia и AMD има слабо място от гледна точка на дизайна. То прави възможно да се извърши кибератака.

В някои случаи, проблемът, който засяга ядра на Windows, може да позволи на хакерите да контролират хардуера и фърмуера на устройството, предоставяйки достъп до най-важните системи.

Смята се, че причината за проблема са практиките, които се използват за писане на код. От много от ядрата се очаква да стават все по-гъвкави, за да изпълняват широка гама от задачи, вместо да са фокусирани върху специфични процеси.

Открити са проблеми в 40 драйвъра на 20 производителя. В рисковата група попадат и компании като Huawei, Toshiba, SuperMicro. От Eclypsium разказват пред ZDNet, че и софтуерът на други непроверени компании може да е уязвим.

Някои от засегнатите производители, включително Huawei и Intel, вече са пуснали ъпдейти. Предстои да се пуснат още кръпки. Вече засегнатите системи ще останат отворени за атака, докато потребителите не приложат нужните patch-ове.

Вие обновявате ли драйвърите си често? Ставали ли сте жертва на атака заради подобна уязвимост? Какви мерки взимате, за да се предпазите от инциденти?

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
RB3301
RB3301

Тия въпроси в края на статиите са доста тъпа идея и като цяло са доста дразнещи. JFYI.

Гошо от спирката
Гошо от спирката

+1

Меди
Меди

Обновявам драйверите си често. Не съм ставал жертва на атака с подобна уязвимост. Не взимам мерки, щото съм пич. А сега ще получа ли сладолед?

djgerro
djgerro

откакто има планирано скапване на нещата,за напред така
ще се случва. сигурност никога няма да има.
да живее съществото Човек!!!!!!! 🙂