fbpx
21.8 C
София

Откриха изключително рядка черна дупка, която може да промени разбирането за галактиките

Най-четени

Екип от европейски астрономи казва, че е успял да открие изключително рядък клас черна дупка – и това откритие може да подкопае досегашните разбирания, които учените имат за еволюцията на галактиките с течение на времето.

Според изследване, публикувано във вторник в научното списание The Astrophysical Journal Letters основният проблем в настоящите разбирания е, че новата свръхмасивна черна дупка е несъвместима с досегашните модели на астрономите, като причината за това, че подобен род черни дупки се наблюдават изключително рядко и от сравнително скоро, което е причината да не са обяснени чрез настоящите модели.

Да наблюдаваме отдалечени обекти в космоса до известна степен е до известна степен като да погледнем назад във времето. Астрономите смятат, че в сърцевината на всяка галактика се намира блазар – свръхмасивна черна дупка, изхвърляща струи гама – лъчение в основата си. Сега изследователите са открили най-отдалеченият блазар от този конкретен клас, откриван някога. Както споменахме, подобно наблюдение представлява засичане на обекта в минало негово състояние поради огромното разстояние – видът, в който този блазар е наблюдаван от хората сега, е бил такъв доста отдавна – когато Вселената е била само на 1,7 милиарда година.

Галактиката, която учените наблюдават, съдържа блазар BL Lacertae (BL Lac), за който се смята, че постепенно се развива в по-младите радио-квазари с плосък спектър (FSRQ) с напредването на възрастта на галактиката. Но парадоксалното в този нов блазар BL Lac е, че той е много по-млад от всеки друг откриван от този тип досега, което не се вписва в съществуващите модели.

„Тази констатация оспорва настоящия сценарий за разбиране на галактиките, който астрономите имат, тъй като BL Lacs всъщност са еволюирали от фаза на FSRQ“, заяви авторът на изследването Николас Кардиел от Испанския университет Комплутенсе в Мадрид (UCM) в съобщение за пресата.

Пренаписване на историята

Не е ясно какъв подход ще предприемат учените, за да съберат повече информация, за да впишат това ново откритие в историята на Вселената – но откритието предполага, че със сигурност настоящите модели имат нужда от корекция.

„Това откритие оспори познанията ни за космическата еволюция на блазарите и активните галактики като ядро“, каза съавторът на изследването и професор в UCM Хесус Галего в съобщението.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини