Откриха нова база данни с открадната информация на потребители на Twitter

0
171

Независимият специалист по сигурност Чад Лодър съобщи в края на миналата седмица за доказателство за огромен пробив в социалната мрежа Twitter, който е довел до изтичането на милиони записи на потребители на сайта. Скоро след това съобщението му, както и акаунта му са били премахнати, но той повтаря публикацията си в профила си в Mastodon.

Според Bleeping Computer, изтеклите данни са вследствие на експлоатирането на уязвимост в апликационно-програмния интерфейс на Twitter, запушена от компанията през януари тази година. Освен публично видими данни, като псевдоними, истински имена, статус и под., тук присъства и информация, която не би трябвало да е публично достъпна, като имейл адреси и лични телефонни номера. Засегнати са множество потребители на Twitter в САЩ и Европа, като общото между тези профили е че са активирали възможността други хора да могат да ги намират чрез телефона им. Това лято неизвестна страна продаваше в даркуеб форум данните на пет милиона потребители на социалната мрежа. Те бяха предложени за продан в същия форум, но изглежда, че купувач за тях не се е намерил и сега създателят на Breached, въпросният форум, потвърждава пред Bleeping, че това е същия пакет с данни.

Лодър, от своя страна твърди, че има далеч по-голяма база данни с копирана по незаконен път информация, съставляваща десетки милиони записи, като в архива, до който той е получил достъп, могат да се открият всички потребители на дадени държави. За пример, Лодър потвърждава, че тук се намират данните на всички потребители на сайта от Франция. Той се е свързал с някои от засегнатите в пробива лица, които са потвърдили достоверността на информацията. Лодър пише, че извличането на информацията се е случило не по-рано от 2021. От Breached отричат те да са виновни за тази по-голяма база данни, което означава, че уязвимостта е експлоатирана от поне две, независими една от друга страни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари