Американски астрономи, издирващи мистериозната девета планета в покрайнините на Слънчевата система, са открили дузина нови спътника на Юпитер. Това е станало с помощта на обсерваторията „Серо Тололо“ в Чили, но е нужно повече време, за да се потвърди откритието на екипа на вашингтонския институт „Карнеги“. 9 от спътниците се движат в посоката на движението на Юпитер, но един от по-особен. Меко казано.

Въпросното откритие е „странна птица“ с диаметър един километър, която се движи в противоположна посока на съседите си. Този спътник обикаля за две години и се смята, че представлява останки от по-голямо небесно тяло, разпаднало се под ударите на астероиди, комети и други луни.

„Това е по същество шофиране по магистралата в грешната посока“, казва Скот Шепърд, астроном в „Карнеги“, който ръководи екипа. „Това е много нестабилна ситуация. Вероятно ще се случат челни сблъсъци.“

Учените предлагат странният спътник да бъде кръстен Валетудо – име на правнучка на върховния римски бог Юпитер, което всъщност е римската версия на древногръцката Хигия, богиня на здравето, чистотата и хигиената.

Всички тези нови луни са вълнуващи за астрономите, защото те добавят към вече голяма група обекти, обграждащи Юпитер, които произтичат от най-ранните дни на Слънчевата система. За разлика от големите вътрешни спътници на планетата, като Европа и Йо, този голям пакет от луни, обикалящ далеч от Юпитер, се смята за съставен от същия материал, който служи като градивни елементи за планетите. Откриването на луните ще помогне за допълнително разбиране на историята на зараждането на Слънчевата система.

Съществуването на толкова много малки луни предполага, че те са се появили след космически сблъсък, който е довел до формирането на Юпитер преди повече от 4 милиарда години.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
WimowebMime Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Mime
Mime

Американски астрономи, издирващи мистериозната девета планета в покрайнините на Слънчевата система,са открили дузина нови спътника на Юпитер.

Че от кога Юпитер е в покрайнините на Слънчевата система ?
Юпитер е петата по отдалеченост от Слънцето планета .
Какво са търсели зад Юпитер ?

Wimoweb
Wimoweb

Разум са търсили, че тука изнапозачезва.
Търси ли са голямо тяло с доста отдалечена орбита, чието съществуване би изяснило сегашните несъответствия в орбитите. Юпитер е бил в полезрението и са засекли спътниците на снимките.