Отличени бяха победителите в Международния конкурс по програмиране CodeIT на Мусала Софт

0
435
Церемонията се проведе под патронажа на президента Румен Радев

На официална церемония в Президентството на Република България бяха отличени победителите в 18-то издание на Международния конкурс по програмиране CodeIT Сезон 2017-2018. Конкурсът се организира от софтуерна компания Мусала Софт под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Победител в генералното класиране е Мартин Копчев от Габрово. На второ място е  Виктор Терзиев от София, а на трето – Тодор Бончев от Враца.

Мартин Копчев е ученик в VIII клас на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово. Със състезателна математика се занимава от 2010 г., а с информатика от 2013 г. През 2017 г. и 2018 г. участва в национални и международни състезания по информатика и математика, в които печели призови места. През 2017 г. е единственият български ученик, класиран в два национални отбора на България – по информатика (отбор А, Капитан на отбора) и математика (отбор В) за ученици до 15,5 години. Има десетки национални и международни отличия по математика и информатика, сред които златен медал от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI (София, септември 2017 г.), златен медал (поделен) с втори резултат от XI Младежка Балканска олимпиада по информатика за ученици до 15,5 години, Сребърен медал (поделен) от XII Открита московска олимпиада по информатика (Москва, март 2018 г.) и много други.

В класирането за младежи, първи стана Благойче Павлески от Прилеп, Македония. На второ място се класира Виктор Кожухаров от Русе, а трети се нареди Дориян Лендвай от Поповача, Хърватия.

В приветствената си реч към финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT, държавният глава Румен Радев заяви: „Бъдещето на икономиката е във високите технологии, а те се основават на цифровите технологии и информатиката. Затова надеждата ни е във вас“. Той благодари специално на организаторите от Мусала Софт, както и на партньорите и приятелите на конкурса и допълни: „Пожелавам на състезанието CodeIT с подкрепата на всички вас да множи своите успехи, да привлича все повече млади хора, да разширява областта на знанията, в които се състезавате, да допринася за по-високо ниво на образование и наука в България и на Балканите.“

На събитието присъстваха представители на академични институции, представители на неправителствени организации в областта на информационните технологии, спонсори и партньори на състезанието.

„Международният конкурс по програмиране CodeIT отново събра блестящи таланти в състезателното програмиране. Това е една от най-дългосрочните инициатива на Мусала Софт и се гордеем, че отново получихме подкрепа от президентската институция, от най-елитните образователни и академични институции, от бизнеса и неправителствения сектор. Убедени сме, че тези млади хора ще бъдат сред лидерите на софтуерната индустрия и сме щастливи да бъдем част от техния път към върха“, сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт.

 Класиране на 12-те финалисти от Сезон 2017-2018:

 1 място: Мартин Копчев (Габрово, България) – 8 клас в Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово

2 място: Виктор Терзиев  (София, България)  – 12 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“

3 място: Тодор Бончев (Враца, България) – софтуерен разработчик в международна компания

4 място: Алекса Плавшич (Крагуевац, Сърбия) – 2 курс студент в Рачунарски факултет в  Белград, Събрия

5 място:  Радослав Димитров (Пловдив, България) – Образцова математическа гимназия „Акад. К. Попов“, гр. Пловдив

6 място:  Емил Инджев (Русе, България) – 12 клас в ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе

7 място: Станислав Николов (София, България) – 10 клас, Софийска математическа гимназия  „Паисий Хилендарски“

8 място: Виктор Лучич (Сомбор, Сърбия) – 11 клас в гимназия „Велико Петрович“

9 място: Вилим Лендвай (Поповача, Хърватия) – 4 курс в XV гимназия в Загреб, Хърватия

10 място: Душко Обрадович (Сомбор, Сърбия) – преподавател в гимназията в Сомбор (High School of Sombor)

11 място: Петър Няголов (Русе, България) – 11 клас в ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе

12 място: Антъни Господинов (Ямбол, България) – 10 клас, Природо-математическа гимназия  „Атанас Радев“

Класиране CodeIT Junior 2017/2018:

 1 място:  Благойче Павлески (Прилеп, Македония)  – ООУ „Кире Гаврилоски Яне“

2 място: Виктор Кожухаров (Русе, България) – 9 клас в ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе

3 място: Дориян Лендвай (Поповача, Хърватия) – 8 клас в Основното училище в Поповача

4 място: Георги Петков (София, България) – 8 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“

5 място: Румен Михов (Ямбол, България)  – 8 клас, Природо-математическа гимназия  „Атанас Радев“

Финалният кръг на конкурса се проведе на 3 юни (неделя) между 12:30 и 17:30 ч. в София. Участниците в него бяха определени сред състезателите, които постигнаха най-добри резултати от шестте предварителни (онлайн) кръга на международното състезание по програмиране, които се проведоха в периода между октомври 2017 г. и май 2018 г.

Традиционно всяка година финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT имат възможността да се срещнат с известен гуру на състезателното програмиране.

Специален гост на конкурса тази година беше Иван Катанич от Хърватия, дългогодишен състезател по програмиране, заслужил множество отличия от международни олимпиади и конкурси, включително златен медал от IOI и два сребърни медала от ACM ICPC. Той изнесе лекция пред финалистите в CodeIT и разговаря с тях за всичко, което им беше интересно да научат от един гуру на състезателното програмиране. Катанич подготвя учениците от отбора по информатика на Хърватия и е автор на задачи за състезания.

Мусала Софт сърдечно благодари за подкрепата на президентската институция в лицето на патрона на финалния кръг на CodeIT – президентът на Република България Румен Радев.  Компанията изказва признателност към домакинa на церемонията по награждаване – Президентство на Република България, както и към домакина на финалния кръг от конкурса Интерпред  – Световен търговски център София.

Организаторите изказват признателност към патроните на шестте предварителни кръга на конкурса тази година:

I кръг: Проф. Красимир Манев, президент на Европейската младежка олимпиада по информатика (eJOI) и почетен председател на журито на CodeIT и проф. д-р Александър Тормазов, ректор на Университета Иннополис, Русия

II кръг: Проф. дтн инж. Георги Михов, ректор на Технически университет София

III кръг: Проф. дфн Анастас Герджиков и Софийски университет „Св. Климент Охридски“

IV кръг: Акад. Юлиан Ревалски, Председател на Българска академия на науките

V кръг: Д-р Стивън Съливан, Президент на Американски университет в България

VI кръг: Инж. Иван Тотев, кмет на Община Пловдив

Мусала Софт благодари на всички партньори и спонсори на Международния конкурс по програмиране CodeIT Сезон 2017-2018: Американска фондация за България, AMG Publishing, Area 52 Trampoline Park, ASBIS, ATG – Официален представител на Samsonite, Brother, Cartridge.BG, Ciela, Colliers, Edoardo Miroglio, ERP, JOY Optics, Grand Optics, ZEISS VISION CENTER, Lufthnasa, Парк Хотел МОСКВА, Prestigio, Rapido, Ubisoft, WEBIT, WоW Gadgets Shop.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари