Отмина GPS милениум проблема, но донесе много неприятности

14
2172

През изминалия уикенд неособено известен проблем в GPS навигационната система принуди много устройства автоматично да върнат часовниците си обратно към 1999 година. Проблемът възниква на всеки 19,7 години и има потенциала да срине всяка система, която разчита на GPS сателитите за точна информация за времето.

GPS сателитите изпращат към наземните устройства информация за текущата дата и време. Данните се излъчват чрез неголеми пакети в 10-битов формат и на всеки 1024 седмици датата на тези устройства се обнулява и започва отчитане на времето от определен момент в миналото. Това вече се случи през 1999 година, но тогава проблемът остана почти незабелязан, понеже тези навигатори не бяха чак толкова много разпространени. Когато полето „номер на седмицата“ (WN) достигне нула, приемащото устройство се обърква неговият таймер се връща към ерата на Бил Клинтън и Windows 98.

Производителите на устройства с GPS модули знаят за този проблем и подготвиха софтуерни защити от възможен срив. Редица по-стари навигатори получиха нов фърмуер, който спира връщането на отчитането на времето назад. И дори някъде да е имало срив, той моментално се коригира. Само че устройствата, които не получиха обновяването, започнаха да показват друга дата – август 1999 година. Това може да се оправи само с ръчна настройка.

GPS се използва не само в навигаторите на обикновените потребители, но и в авиацията и военната техника. Дори и съвсем малка разлика може да създаде огромни проблеми, свързани с човешки жертви. Днес стана известно, че няколко китайски авиокомпании са отменили своите полети, за да може оборудването да бъде настроено както трябва.

GPS системата се използва за пресмятане на дистанциите и траекториите на полет. Агенцията за екстрена готовност на САЩ пресметна, че грешка във времето с продължителност една наносекунда води до погрешност в геопозиционирането от около 30 см. Грешката от 1024 седмици в таймера на GPS на теория би могъл да предизвика изместване на траекторията на полета със 189,3 трилиона километра или повече от 20 светлинни години. Излетялият самолет явно няма как да долети където трябва , понеже не може да различни съседния град от Сатурн.

Проблемите с GPS оборудването могат да доведат до гибелта на много хора и дори до въоръжени конфликти. Ако изстреляната ракета обърка целите си, може да се приземи не на полигона, а на територията, където живеят невинни цивилни.

Съвсем скоро се предвиждат промени в GPS системата, след което за датата ще се използва не 10 битово число, а 13 битово. Това означава, че таймерът ще се обнулява на всеки 8192 седмици или 157 години. Следващият срив в работата на GPS системата се пада през 2037 година.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
11 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
saentistgadpix3lКольоblah, blah Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Много са зле тия. Толкова отдавна вече се използува 64 битова архитектура, навсякъде и няма никакви проблеми с таймерите. Пък в сателити за стотици милиони и милиарди, електрониката е егаси допотопната!

111
111

Тия спътници са на близо 30 години … каква 64 битова архитектура … ?

Кольо
Кольо

Аз пък си мислех, че вече са сменени с по-нови 🙂 Пък и 32 битовата архитектура няма проблем с числата, ако е въпрос. 32 битовата архитектура, я има от 60-тте години на миналият век, 64 битовата започва от 1970-тте, макар и в двата случая да става въпрос за суперкомпютрите от онези времена. Дори и да има навигационни спътници, все още, на споменатата от Вас достопочтена възраст от 30 години, те са следователно по-нови изделия от споменатите периоди.

Бахти
Бахти

То една патка от много мислене… Ама какво очакваш от човек който не прави разлика от битовете заемана информация в памета с това процесора с колко разрядни регистри може да работи.

Кольо
Кольо

Може и работи. Направо думи си нямам колко е назад с електрониката космическата техника. То вярно, трябва да е устойчива на радиация и т.н, да харчи малко електричество, ама все пак явно в сектора на фирми занимаващи се с изработка на електронни чаркове за сателити, явно конкуренцията е от малка до никаква. Общо взето, има една-две фирми, на които САЩ поръчват и определено са на хранилка с никакъв, или минимален стимул, да се развиват.

blah, blah
blah, blah

а ти Кольо от Койнаре как разбра колко назад е сателитната техника и колко конкурентен е сектора, че даваш такива експертни мнения??Ти въобще имаш ли идея колко сложно се проектира и изработва едно такова нещо, и какви инженерни решения се прилагат?И как така с лека ръка говорите сякъш е таблото с бушони в коридора?Ми не става, замълчете.Гълтайте си ракията и мълчете

Кольо
Кольо

Би било сложно проектирането, ако вече нямахме опит. Сложно е проектирането на неща, които са нови, които се правят за пръв път. А сега проектирането на космическа техника е лесно, използува се готов софтуер със в повечето случаи стандартни чаркове. Има и чисто професионални софтуери, има даже и нещо като игра, наречена „kerbal space program“, с която и ти драги познавачо, може да си направиш, в зависимост от времето търпението и разучаване пълните възможности на приложението ракетно космическа техника, сателити в това число комуникационни, геолокационни, навигационни, също и космически сонди, пилотирани космически кораби. Каквото ти душа сАка. Има заложени данни… Виж още »

pix3l
pix3l

И сигурно го има в Zamunda…

gad
gad

Повечето от отговорите са ви изкючително не компетентни и глупави.
Не можете да направите разлика между дължина фрейма (frame length) и каквото и да е било а споменавате 64 битови архитектури.

saentist
saentist

Статията е валидна за Хамерика, в останалия свят ползват паралелно GLONASS и BeiDou

gad
gad

GLONASS и BeiDou са днве недозавършени системи който скоро няма да заработят на 100% , единствената състема която работи и има досатъчен резерв от спътници е GPS. Не се изказвайте като някакви папагали чули недочули и пишете коментари.

saentist
saentist

Явно не си ползвал, и двете работят и то много добре.

gad
gad

Това че в документацията на телефона ти пуше че ги подържа не значи че ги ползваш.
GLONASS има 100 % покритие на теритояията на Русия в другите части на света почти няма поради липсата на надземни станции който играят много важна роля . При BeiDou нещата са подобни.

saentist
saentist

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.android.gpstest
трябва ли да се коментира.
Още малко ще изкараш навигационните сателити на геостационарна орбита.