Отново паника? Заради новия щам на COVID-19 десетки държави затвориха границите си за пристигащите от Великобритания

0
1203

Новият щам на COVID-19, който бе идентифициран във Великобритания и за които засега се предполага че е със 70% по-заразен, принуди десетки страни да затворят границите си за всички, които пристигат от мъгливия Албион. В някои държави забраната е временна и продължава едно-две денонощия, но има страни, в които забраната важи цяла седмица и повече, включително и за неопределено време.

За днес е планирано специално мероприятие, на което държавите от Европейския съюз ще обсъдят каква стратегия за действие да бъде предприета. Великобритания започва да изпитва проблеми с вносните стоки и продукти, понеже запасите в страната ще свършат след две седмици, ако ситуацията не се промени.

Сред страните, които отказаха да приемат пристигащи от Великобритания или възнамеряват да направят това са: Нидерландия, Белгия, Италия, Австрия, Германия, Испания, Португалия, България, Франция, Швеция, Турция, Канада, Саудитска Арабия, Израел, Салвадор, Ирландия, Чехия, Колумбия, Мароко, Чили, Финландия, Дания, и Аржентина.

Има страни, които все пак пускат хората от Великобритания, но при наличието на документи потвърждаващи, че не са болни от COVID-19.

Събитията се развиват по следния начин:

9:47

Тази сутрин списък на държавите, които забраняват пристигането на гости от Великобритания започна да се допълва.

Освен в Англия, новия щам на COVID-19 бе открит в Австралия, Дания и Нидерландия. Министерството на здравеопазването на Италия съобщи за пациент, който е пристигнал от Великобритания и е заразен с новия щам на коронавируса. Пациентът и контактните са изолирани.

Хората от редица европейски и не само европейски страни се надяват, че строгите ограничения скоро ще бъдат прекратени, понеже настъпват коледните и новогодишните празници.

9:57

Новият щам на коронавируса получи името VUI-202012/01, като за първи път е фиксиран във Великобритания още през месец септември тази година. Според вирусолозите, новият щам се разпространява по-бързо и се изискват допълнителни съдържащи мерки. Предполага се, че той не е по-устойчив към ваксините, но медиците едва сега започват да го изучават.

Полетите от Великобритания забрани и Полша, като малко по-късно Хонконг наложи същата забрана. Хонконг силно се притеснява, че това решение твърде негативно ще повлияе на икономиката.

На фона на информацията за новия щам акциите на европейските компании тръгнаха надолу. Трейдърите с опасения наблюдават развитието на ситуацията, понеже европейците почти спряха да дават пари за коледни подаръци.

Може да се каже, че всички досега взети мерки са профилактични, понеже засега е невъзможно да се прогнозира как ще се развият нещата с разпространението на новия щам. Но все повече учени заявиха, че вече готовите ваксини са също толкова ефективни срещу VUI-202012/01, както и срещу другите щамове.

11:41

Медиите публикуваха първата научна работа, която анализира новия щам. Учени от британските университети (Оксфорд, Кеймбридж и т.н.), както и от Имперския колеж в Лондон отбелязват, че клъстърът на новия щам през последните четири седмици бързо е нараснал. Щамът започва да се разпространява в цялата страна и именно той е отговорен за нарасналия брой заболели от COVID-19 в някои области на Великобритания.

В този щам бе открит необичайно голям брой генетични промени – цели 32, особено в спайковия протеин – характерния шип на новия коронавирус. Някой от тях предизвикват безпокойството на учените. Една от мутациите с име N501Y може да доведе до повишаване на възможността за свързване с човешкия ACE2 рецептор, чрез който коронавирусът попада в клетката.

И още, мутацията 69-70del води до загубата на две аминокиселини в спайковия протеин. Тази мутация бе открита във вирусите, които са успели да се изплъзнат от имунния отговор на някои пациенти с по-слаб имунитет.

„Мутациите при вирусите са неизбежни и SARS-COV-2 досега се държеше по същия начин като другите човешки коронавируси по отношение скоростта на мутация. Степента на мутация ни даде възможност да класифицираме пет вирусни фамилии с общи мутации, които открихме в различни региони от целия свят. Но въпреки тези вариации, нито един от откритите досега мутанти не е променил динамиката на заразяването“ – заяви главният научен съветник на Великобритания сър Патрик Валанс и добави, че мутацията VUI-202012/01 се разпространява много бързо.

По всичко личи, че новият щам не води до по-тежко протичане на болестта, но засега няма конкретни научни изследвания и наблюдения на VUI-202012/01. Няма данни за повишена смъртност или за увеличаване броя на болните от COVID-19. Но всички са на едно и също мнение, че щом този щам на новия коронавирус се разпространява по-лесно, то са необходими допълнителни мерки за неговото сдържане.

11:59

Сега се появи информация, че първите ранни образци на новия геном са открити на 20 септември в Кент и на 21-ви септември в Лондон. За месец ноември 28% от случаите на COVID-19 в столицата на Великобритания се дължат на новия щам. Към девети декември новите случаи на заболяване от COVID-19, предизвикано от новия щам, вече са 62%.

Това води до ръст на базовото репродуктивно число на обикновения SARS-CoV-2, което във Великобритания е средно от 1,1 до 1,2. Това означава, че 10 души заразяват средно 11-12 други хора и по този начин епидемията се разпространява. Но новият щам води до ръст на този индекс до 1,6.

Засега няма данни откъде се е появил щамът VUI-202012/01, но се счита че вече готовите ваксини са ефективни срещу него.

1.7 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари