Отново хакнаха Orange; щетите са още по-големи

0
22

В началото на февруари френският телекомуникационен гигант Orange съобщи, че системите му са били хакнати. Атаката даде достъп на хакерите до личните данни на около 800 хиляди регистрирани в сайта Orange.fr потребители. Е, три месеца по-късно компанията отново се превърна в жертва на кибер престъпници.

Сървърите на компанията са били атакувани още миналия месец, но едва сега Orange излизат с официален коментар по въпроса. Вследствие на атаката са били откраднати личните данни на 1,3 милиона потребители. Сред тези данни е имало телефонни номера, дати на раждане и имейл адреси.

За щастие, номера на кредитни карти и друга свързана с плащания информация не са били засегнати, но базираната в Париж корпорация разпрати до всички засегнати клиенти имейл с цел да ги предупреди, че в следващите дни могат да станат жертви на фишинг измами. Предупреждението наистина е било наложително, тъй като подобни фишинг измами могат да доведат до разкриването на конфиденциална финансова информация като номера на кредитни карти и пароли.

Тъй като хакерите разполагат с имейлите и телефонните номера на потребители, те вероятно ще се опитат да ги подмамят по имейл, чрез SMS или чрез директно обаждане.

Orange признаха, че са разбрали за атаката още на 18 април, но за забавили известяването на клиентите си, тъй като през това време са разследвали и са се опитали да оправят проблема в сървърите си.

Интересното е, че и тази и атаката през февруари дойдоха след като Главният изпълнителен директор на Orange Стефан Ришар подписа харта, с която задължи компанията си да защитава личните данни на своите клиенти и да уважава неприкосновеността им.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за