Тази събота от София в Беларус бе екстрадиран мъж, обвинен в хакване компютърната система на белоруска банка.

През лятото на 2016 година хакерът заедно със своите съучастници успяха да получат отдалечено управление на банкоматите. За няколко часа престъпниците са успели да източат $527 000, 67 500 евро и 109 000 белоруски рубли.

Съучастниците на топ-хакера бяха арестувани в Минск, Могилев и Витебск. Районното управление на вътрешните работи на Минск инициира търсенето на престъпника чрез Интерпол през месец август 2017 година и веднага след това той бе задържан в България. В Беларус хакерът е обвинен по член 2 параграф 212 от Наказателния кодекс в похищение на особено голяма сума чрез използване на компютърна техника. Наказанието за това деяние е 15 години затвор и конфискация на цялото имущество.

Да си припомним, че на 19 август 2016 година банката „Алфа-банк“ съобщи за временно изключване на своите банкомати заради хакерска атака.

Банкоматната система на банката бе временно изключена на 9 август във връзка със засечен опит за хакерска атака срещи хардуера и софтуера на банкоматите с цел похищаване паричните средства на „Алфа-банк“ – бе съобщението на ръководството на банката.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари