fbpx
16.8 C
София

От днес в Русия са забранени псувните и обидите в социалните мрежи

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

От 1-ви февруари в Русия влезе в сила поправката на закона „За информацията, информационните технологии и защита на информацията„. Поправките на този закон бяха подготвени и внесени в Държавната дума през месец декември миналата година. Според силата на новия закон в руския сектор на интернет са забранени псувните, нецензурните думи, обидите и призивите към участие в несъгласувани акции.

Социалните мрежи са длъжни самостоятелно да откриват и премахват незаконните публикации, като това трябва да стане не по-късно от 24 часа след публикуването на подобен материал. Освен горепосочените, забранени са публикациите, разпространяващи държавна тайна, материали с оправдания за извършване на тероризъм, призиви към тероризъм, екстремистки материали, пропаганда на порнография, пропаганда на насилие и т.н. Също така, забранени са оскърбленията на държавата и нейните символи, публикуването на съобщения, които оскърбяват човешкото достойнство и обществената нравственост. Към забранените материали се отнасят и статиите за изготвяне и употреба на наркотични вещества, начини за извършване на самоубийство, отдалеченото продаване на алкохол и други.

Роскомнадзор подготвя регистър на уеб сайтовете, често посещавани в рамките на едно денонощие – по над 500 000 посещения. Дадена интернет площадка може да бъде премахната от този списък, ако посещенията паднат под 500 000 на денонощие. При неспазването на този закон, първоначалното наказание е глоба от 800 хиляди до 400 милиона руски рубли (приблизително от $10 хиляди до $52 хиляди по днешния валутен курс).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини